Hólyagrák

Mi a húgyhólyag feladata?

A húgyhólyag összegyűjti és tárolja a vesék által termelt vizeletet. Valójában egy izmokból álló, rugalmas, üreges zsák, amely a medencefenék izmain helyezkedik el. A húgyhólyag a vesékből származó vizelet mennyiségének növekedésével egy ideig tágul, majd a vizelési inger jelzi, hogy a hólyag megtelt, ki kell üríteni. A vizelet a szervezetből a húgycsövön keresztül távozik.

Mi a hólyagrák?

A hólyagrák a húgyhólyag bizonyos sejtjeinek korlátlan, szabályozatlan szaporodását jelenti. Legtöbbször a hólyag belső felszínét borító nyálkahártyasejtekből indul ki. Oldalunkon általános információkat nyújtunk a hólyagrák sajátságairól, a diagnózisról és a különböző kezelési lehetőségekről.

Bővebben

A hólyagrák kialakulásának okai, rizikótényezői

A hólyagrák a prosztatarák után a második leggyakrabban előforduló urológiai (húgyúti szerveket érintő) rosszindulatú daganat. Az ebben szenvedők ¾-e férfi. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, de az biztos, hogy az életkor előre haladásával a betegség megjelenésének kockázata nő.

Bővebben

A hólyagrák megelőzése

A magasabb kockázat nem feltétlenül jelenti a betegség kialakulását, és fordítva is előfordul: néha a hólyagrák anélkül alakul ki, hogy a háttérben bármilyen ok azonosítható lenne. A megelőzésre nincs recept, van azonban néhány szabály, amely biztosan segít.  

Bővebben

A hólyagrák típusai

A hólyagrák leggyakoribb típusa anélkül növekszik a hólyag belseje felé, hogy a hólyag izomzatába belenőne. Ezek az ún. nem-izominvazív daganatok, melyek többnyire nem agresszívak és ritkán terjednek át más szervekre. Előfordul azonban, hogy kiújulnak, vagy agresszívvé válnak.

Bővebben

Jelek és tünetek

A hólyagrák leggyakoribb tünete, hogy a vizeletben vér jelenik meg. A véres vizelet jelentőségét sosem szabad elbagatellizálni. Csak a daganatos betegség biztos kizárása után lehet ezen a tüneten túllépni.

Bővebben

Diagnózis

Amennyiben a húgyhólyagdaganat lehetősége felmerül, a vizeletvizsgálat és a fizikális vizsgálat után a kismedencei és hasi ultrahangvizsgálat következik. Ezekre a vizsgálatokra mindig telt hólyaggal kell menni, hogy a vizsgáló orvos  láthassa a húgyhólyag falának esetleges egyenlőtlenségeit, kitüremkedéseit.

Bővebben

A húgyhólyag rosszindulatú daganatos betegségeinek osztályozása, kezelése

Mint minden daganatos betegségnél, hólyagrák esetén is a szövettani elemzés adja meg a biztos diagnózist. Ehhez a tumor húgycsövön keresztül történő teljes, vagy részleges sebészi eltávolítása (transzuretrális rezekció) után történik meg a szövettani mintavétel és analízis. A szövettani elemzés során fény derül a daganat típusára, agresszivitására, áttétet adó képességére.   

Bővebben