Már itthon is egyre több robotasszisztált húgyhólyag-eltávolítóműtétet végeznek

Már itthon is egyre több robotasszisztált húgyhólyag-eltávolító műtétet végeznek

Világszerte egyre elterjedtebbek a robotasszisztált műtétek, ami – ha figyelembe vesszük az általuk nyújtott előnyöket – egyáltalán nem meglepő fejlemény. Az ilyen eljárásokat a hagyományos módon végzett operációknál sokkal könnyebb pontosan végrehajtani, és éppen a vágások kis mérete miatt esetenként a szövődmények kockázata és a lábadozás ideje is jelentősen csökkenthető.

Nagyon fontos tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a robotasszisztált műtéteket nem önálló döntések meghozatalára képes „robotsebészek”, hanem robotkarokra rögzített, miniatürizált sebészeti eszközök komputerizált irányításával szakemberek végzik el. A beavatkozás elején a rövid bemetszéseken keresztül ezeket az eszközöket egy nagy felbontású háromdimenziós kamerával együtt behelyezik a műtéti területre. Magát az eljárást a sebészek a műtőasztaltól távolabb (esetenként akár a világ másik végéről) különböző joystickok és pedálok mozgatásával egy irányítópultról végzik el. Ezeket a mozdulatokat a műtétet közvetlenül kivitelező robotkarok számára fejlett számítógépek fordítják le értelmezhető parancsokra. Mindeközben a szakemberek a konzolon egy nagy felbontású képernyőn, a háromdimenziós kamera közvetítésében, valós időben követhetik figyelemmel a manővereik következményeit.

A robotasszisztált műtétek egyik legnagyobb előnye, hogy jelentős tehertől szabadítják meg a sebészeket. Nyílt műtétnél például be kell mosakodniuk, majd pedig órákig ott kell állniuk a beteg mellett, amivel nem mellesleg kiteszik magukat az esetleges fertőzéseknek. Laparoszkópos technikánál kényszertartásban kell dolgozniuk, ami hosszútávon sok operatőrnek egészségügyi problémákat okoz. Ráadásul az eszközök kevésbé szabadon mozognak, mint az emberi kéz, igazából hosszú csipeszeknek felelnek meg.

Robotasszisztált műtétnél az operatőr kényelmesen, ergonomikus helyzetben ül, ha elfáradt, pihenhet, vagy kollégáival akár cserélhet is az egyes részfeladatokban. A robot „kezei” nem csupán csipeszek, hanem csuklószerűen követik az emberi kéz mozgását, és ezért ezt a technikát könnyebb megtanulni, mint például a laparoszkópiát. Persze ez sem egyszerű, nagyon komoly képzés kell, hiszen egy ilyen robotkar hatalmas erőt tud kifejteni, és óvatlan kezekben sérülést is okozhat.

A robotasszisztált cisztektómia

A cisztektómia olyan nagy szabású műtét, melynek során a húgyhólyag egy részét (részleges cisztektómia) vagy egészét (radikális cisztektómia) eltávolítják. Erre a beavatkozásra leggyakrabban izominvazív hólyagrák (MIBC) esetén van szükség. Az MIBC olyan tumor, amely már a húgyhólyag falára is átterjedt, és fennáll a veszélye, hogy nagyon hamar áttétet ad, ezért agresszívnak tekintendő. Nyílt radikális cisztektómia folyamán egy, az alhason ejtett, hosszú vágáson keresztül operálják ki a húgyhólyagot. A szervvel együtt az összes környező nyirokcsomót, illetve szükség esetén a szaporítószervek egy részét is eltávolítják. Az eljárás végén helyreállítják a húgyutakat, hogy a vizeletürítés problémamentes maradjon.

Robotasszisztált cisztektómia esetén ugyanez történik, csak éppen a sebészek – a fent leírt módon –távirányítású robotkarok közreműködésével, több rövid bemetszésen keresztül hajtják végre az operációt.Ezen procedúrák során a húgyutak átalakítását is a robotkarok segítségével végzik el. A robotasszisztált műtétek előnyei itt is érvényesek, vagyis a kicsiny bemetszések mérsékeltebb vérzéssel, rövidebb lábadozási idővel és kevesebb fájdalommal járnak. A leírtak mellett ugyanakkor mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy onkológiai kimenetel (vagyis a rák meggyógyítása) szempontjából a robotasszisztált operáció a hagyományos (nyílt, illetve laparoszkópos) műtéttípusoknál továbbra sem mutatkozik hatékonyabbnak. A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy ugyan a robotos módszernél az operáció közben ritkábban jelentkeznek szövődmények, a műtétet követően jelentkező komplikációk csaknem olyan gyakoriak, mint a többi technika esetében. Úgy tűnik, a szövődmények gyakoriságát leginkább az határozza meg, hogy – módszertől függetlenül – mennyire gyakorlott a beavatkozást végző csapat.

Reneszánsz robot

A robotasszisztált cisztektómia világszerte már meglehetősen bevett eljárásnak számít. Ma már Magyarországon is több központban hozzáférhető a „robot”, és hazánkban is számos robot asszisztált műtétet végeztek. A műtétekhez az Intuitive Surgical nevű amerikai cég da Vinci termékcsaládjának X-re keresztelt modelljét állították szolgálatba. Az elnevezés onnan ered, hogy Leonardo da Vinci anatómiai tanulmányai vezettek a történelemben ismert első robot megalkotásához.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság (FDA) 2000-ben adta meg az engedélyt a da Vinci robotok klinikai használatára, és 2012-ben már világszerte nagyjából 200 000 műtétet, méghozzá főleg méh- és prosztata-eltávolító beavatkozást végeztek el a segítségükkel. Itthon első ízben 2022. január 21-én, az Országos Onkológiai Intézetben, egy prosztata-eltávolító operációnál (prosztatektómia) nyújtott segédkezet egy ilyen szerkezet.

Ami a robotasszisztált cisztektómiát illeti, összegzésképpen elmondható, hogy ugyan az eljárásnak számos előnye van, a hólyagrák meggyógyítása tekintetében a nyílt vagy laparoszkópos műtétnél nem hatékonyabb. A metódus ugyanakkor az operáció közben jelentkező szövődmények számát, illetve a lábadozási időt is jelentősen csökkentheti, és kellő előképzettség esetén a műtőorvos munkáját is nagy mértékben megkönnyítheti.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!