Izominvazív és áttétes hólyagrák

Amikor a daganatos sejtek a húgyhólyag izomzatát is megtámadják, izominvazív hólyagrákról beszélünk. Ez a T2-T4-es stádium a hólyagrákos esetek körülbelül negyedében fordul elő. Az ilyen típusú hólyagdaganatok nagyobb eséllyel adnak áttétet, mint a korábban tárgyalt nem izom-invazív betegségek, ezért radikálisabb kezelésükre van szükség.

Kezelés nélkül az izom-invazív hólyagrák biztosan halálos kimenetelű.

Van-e áttét? 

A kezelés módjáról, menetéről való döntés előtt, az orvosnak ki kell derítenie, hogy a hólyagrák adott-e már áttétet, azaz a rákos sejtek elhagyták-e a hólyagot. Megjelentek-e már a környező szövetekben, nyirokcsomókban, szomszédos, vagy távolabbi szervekben. Ilyenkor kontrasztanyagos teljes test CT (komputertomográfia) vagy MR (mágneses rezonancia képalkotó eljárás) vizsgálatot végeznek. Amennyiben bizonyos tünetek agy-, illetve csont áttétre utalnak, agyi MR vizsgálatra, illetve csontszcintigráfiás vizsgálatra is sor kerülhet.

Kezelési lehetőségek izom-invazív hólyagrák esetén 

 Az izom-invazív hólyagrák kezelésének fő pillére a húgyhólyag sebészi eltávolítása (cisztektómia). 

A húgyhólyag eltávolítása magának a hólyagnak, a húgyvezeték végződéseknek és a kismedencei nyirokcsomóknak az eltávolítását jelenti. A daganat elhelyezkedésétől, kiterjedtségétől függően azonban nőknél sor kerülhet a teljes húgycső, a hüvely, a petefészek és a méh, férfiaknál az ondóhólyagok és a prosztata eltávolítására is. Ha a húgyhólyagot eltávolítják, a vizelet elvezetésének, azaz tárolásának és ürítésének egy másik módjára van szükség. Ezt szintén sebészi úton oldják meg. Egyik lehetséges megoldás, hogy a  vékonybél egyik szakaszából a sebész  egy kis zsákocskát képez, amelybe egyrészt belevezeti a veséktől a vizeletet elvezető húgyvezetékeket, másrészt a zsákocska másik részét a hasfalhoz varrja és nyílást alakít ki rajta. E fölé a nyílás fölé kerül az a hasfalra rögzített műanyag zsák, amely a vizelet összegyűjtésére szolgál. A beteg ezt időnként kiüríti.  

Hólyagkímélő kezelések

Ritkán ugyan, de izom-invazív hólyagrák esetén is előfordul, hogy nem távolítják el a hólyagot, hanem ún. hólyagkímélő kezelést alkalmaznak. Erre akkor van lehetőség, ha a beteg nem hajlandó alávetni magát a kiterjesztett műtétnek, vagy fizikai állapotánál fogva nem alkalmas rá, ugyanakkor a daganat még csak a hólyag belső izomrétegét támadta meg. Ilyenkor a nem izom-invazív hólyagrákoknál említett transzuretrális rezekció (TUR), azaz a rákos elváltozás húgycsövön keresztül történő eltávolítása a kezelés alapja. Mivel azonban a betegség előre haladásának, vagy kiújulásának kockázata nagy, ezt sugárkezeléssel és a daganatsejtek sugárérzékenységét fokozó kemoterápiával (kemoradiáció) egészítik ki. A kiválasztott betegcsoportokon végzett tanulmányok jó eredményeket mutattak a hólyagkímélő stratégiákkal, de a betegek körülbelül egyharmadánál a későbbiekben mégis szükséges volt a hólyageltávolító műtét elvégzése. 

Az önmagában végzett sugárterápia eredményei transzuretrális rezekció esetén rosszabbak, mint a hólyag teljes eltávolítása esetén végzetté, de kemoterápiával kombinálva viszonylag jó eredmények érhetőek el. A mellékhatások közé tartozik a hólyag és az emésztőrendszer irritációja, vizelettartási problémák (inkontinencia), a fertőzések fokozott kockázata és egyes szervek között rendellenes „átjárók”, sipolyok kialakulása. 

Kizárólagos kezelésként a kemoterápia sem ajánlott, mert az eredmények nem igazán kedvezőek.  

 A hólyagkímélő trimodális terápia folyamata

Ha van áttét… 

Ha a hólyagrák egy másik szervre is átterjedt, a betegség véglegesen valószínűleg nem gyógyítható meg. Ilyenkor a kezelések a betegség terjedésének (áttétképződés) megfékezésére és a tünetek csökkentésére irányulnak. 

Kombinált kemoterápia 

A hólyagrákos esetek 90-95%-ában szövettanilag az onkológus ún. uroteliális karcinómával áll szemben. Az ilyen típusú daganatok ellen a leghatékonyabb a platinát tartalmazó kemoterápia (ciszplatin), melyet más szerekkel kombinációban alkalmaznak. Leggyakrabban az MVAC (metotrexát, vinblasztin, adramicin [doxorubicin] és ciszplatin), illetve a gemcitabin és ciszplatin kombinációkat alkalmazzák. 

Ha valakit túlságosan megviselnek ezek a kemoterápiák, vagy veseműködése beszűkült, MCAVI (metotrexát, karboplatin, és vinblasztin) vagy gemcitabin és karboplatin gyógyszer kombinációt ajánlanak. Ezekkel azonban a tapasztalatok szerint a kezelés kevésbé hatékony.  

Amennyiben a betegség ezen komplex kemoterápiás kezelések ellenére kiújul vagy előre halad, a kezelőorvos saját tapasztalatai alapján más típusú kemoterápiát javasolhat. Különösen idősebb betegek számára lehet előnyös a kevésbé intenzív, kisebb megterheléssel, kevesebb mellékhatással járó kemoterápia.

Új lehetőség, a modern immunterápia 

Kemoterápia után fenntartó kezelésként, vagy a kemoterápia hatástalansága esetén másodvonalbeli szerként, azaz új esélyként az onkológus immunterápiás kezelést javasolhat. Az immunterápia a rák elleni küzdelem legújabb vívmánya. 2018-ban orvosi Nobel-díjat kaptak azok a tudósok, akik felfedezték, hogy a ráksejtek olyan anyagokat termelnek, amellyel képesek kikapcsolni az immunrendszer ellenük indított támadásait. Az immunterápiás készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a ráksejtek ezeket az anyagokat használják. Az immunterápia tehát kikapcsolja azokat a folyamatokat, amelyekkel a ráksejtek szeretnék kikapcsolni az immunrendszert. Voltaképpen a kikapcsolás kikapcsolása. Ma már ötféle olyan immunterápiás készítmény áll rendelkezésre, amely előrehaladott hólyagrákban alkalmazható és ígéretes. 

Újabb műtét és sugárterápia  

Az áttétes vagy kiújult daganatos elváltozás a fájdalom enyhítése, vagy valamilyen elzáródás megszüntetése érdekében történő eltávolításához újabb műtétre lehet szükség. A fájdalom csökkentésére, vagy visszatérő vérzések megszüntetésére sugárterápiát is alkalmazhatnak.  

A csontáttétek kezelése

Ha a hólyagrák átterjedt a csontokra, szövődményként csontfájdalmak, illetve a csontok károsodott szerkezete miatt már kisebb behatásokra is csonttörések léphetnek fel. Az onkológus a csontok megerősítésére gyógyszeres terápiát, a csontfájdalmak csökkentésére sugárkezelést javasolhat.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!