Mikor forduljak családorvoshoz és mikor urológushoz?

Mikor forduljak családorvoshoz és mikor urológushoz?

Az urológiai betegségek járhatnak különböző – sokszor igen kellemetlen – tünetekkel, és kialakulhatnak alattomosan, panaszok nélkül is. Nehézséget okoz eldönteni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. A családorvost keressük fel először vagy egyenesen urológus szakorvoshoz kérjünk előjegyzést? Jelen cikkünk ebben a kérdésben segíthet eligazodni.

Mikor mehetek családorvoshoz?

A családorvosok (más néven háziorvosok, vagy körzeti orvosok) elsődleges feladata, hogy a lakosságot alapellátásban részesítsék. Ez a tevékenységi kör rendkívül szerteágazó, számos egyéb teendő mellett a szűrővizsgálatok elvégzését, bizonyos betegségek gyógykezelését, a védőoltások beadását, illetve például az egészségnevelést is magában foglalja. A családorvosok egyik különösen fontos feladata, hogy beutalók kiállításával a megfelelő ellátás biztosításához szükség esetén mindig az ellátórendszer szakmailag kompetens magasabb szintjére (pl. szakrendelésekre) irányítsák a betegeket. Családorvosunkat lényegében bármilyen panasszal felkereshetjük.

Mikor forduljak urológushoz?

(Nemtől függetlenül) a vizeléssel vagy húgyutakkal kapcsolatos problémákkal, illetve a férfi nemi szervekkel kapcsolatos panaszokkal egyenesen az urológushoz is fordulhatunk. Fontos tudni, hogy az urológus szakrendelést akár beutaló nélkül is felkereshetjük, ám előtte időpontot kell egyeztessünk. Ez alól kivételt jelent, ha sürgős urológiai problémáink vannak – ilyenkor a szakrendelésre [, illetőleg a sürgősségi betegellátó osztályra (SBO) vagy a családorvoshoz] időpontfoglalás nélkül is elmehetünk. A sürgős esetek közé tartozik, ha az urológiai szervek panaszai csillapíthatatlan, erős fájdalommal és/vagy lázzal járnak, teljes vizelet-elakadás vagy vizelési képtelenség jelentkezik, látható vérvizelés lép fel, vagy az urológiai szervek megsérülnek.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy az egyes urológiai betegségeknek milyen tünetei lehetnek, és milyen panaszokkal érdemes közvetlenül urológus szakorvoshoz fordulnunk:

Húgyúti fertőzés (köznyelvben felfázás, bár az esetek többsége a hidegtől független) – Húgyúti fertőzés esetén gyakori vizelési inger jelentkezik, a beteg ürítéskor sokszor „csípős”, alaphelyzetben pedig görcsös hólyagtáji-, alhasi- és húgycsőfájdalmat érez. Első lépésben a családorvos is segíthet, azonban ha a panaszok magas lázzal párosulnak, mindenképpen urológiai ellátás szükséges, sőt még kórházi felvétel is felmerülhet.

Prosztatabetegségek – A kezdődő prosztatarák évekig tünetmentes, ezért 50 év felett a férfiaknál még panaszmentesen is ajánlott legalább kétévente megejteni a szűrővizsgálatokat. A tünetmentes időszakban felismert prosztatarák jól gyógyítható.

A vizeletürítéssel kapcsolatos panaszokat – pl. gyakori, sürgető, hirtelen vizelési ingerek, éjjeli vizeletürítés vagy vizeletürítési nehezítettség, vékony vizeletsugár, vérvizelés – prosztatadaganat vagy egyéb prosztatagondok: megnagyobbodás vagy gyulladás is okozhatják. Ezek mindegyike urológiai kivizsgálást és ellátást igényel, vizeletrekedés vagy véralvadékok ürítése esetén sürgősséggel. A családorvost már az urológiai vizsgálatok megkezdésekor érdemes bevonni, hiszen a hosszútávú kezelést az urológussal közösen ő fogja végezni.

Herebetegségek – A hererák fájdalommentes. A beteg csak tapintás útján észleli az olyan elváltozásokat, mint a herék megnagyobbodása, megkeményedése vagy fájdalmatlan csomó kialakulása. Az önvizsgálatot otthon havonta érdemes elvégezni, és gyanú esetén szakemberhez kell fordulni. A daganathoz társulhatnak azonban fájdalommal járó kórképek, például gyulladásos elváltozások, melyek az alapfolyamatot elfedhetik. Emiatt is nagyon fontos az urológiai vizsgálat. Bár beutaló a vizsgálathoz nem szükséges, a családorvost ilyenkor is érdemes értesíteni.

Vesebetegségek – Az éles, szúró, vagy görcsös vesetáji fájdalom, hátfájdalom, véres vizelet vesekő jelenlétére utalhat, ami sürgős vizsgálatot igényel. Ezt kísérhetik hasi tünetek, mint például hányinger/hányás, valamint haspuffadás. A fájdalomcsillapítás minden orvosnak kötelessége, a kivizsgálást azonban már urológus végzi.

A vesedaganatok kezdetben tünetmentesek lehetnek, gyakran más okból végeztt ultrahangvizsgálat mutathatja ki jelenlétüket. Előrehaladott állapotban okoznak fájdalmat, véres vizeletet. Fontos tudni, hogy a véres vizelet mindig urológus szakorvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Szexuális teljesítőképesség – A merevedési zavarok hátterében gyakran másik betegség húzódik meg. Ezeket a jelenségeket esetenként prosztatabetegségek is okozhatják, vagyis jelentkezésükkor mindenképpen érdemes urológus szakorvoshoz fordulnunk. A merevedési zavarokat egyebek mellett szív- és érrendszeri betegség, hormonbetegség, cukorbetegség, elhízás és magas vérnyomás is előidézhetik. Előfordul, hogy éppen a merevedési zavarok hívják fel a figyelmet egy komoly betegségre, ezért – bár a panaszokkal közvetlenül fordulhatunk az urológushoz, érdemes egy általános kivizsgálást is megkezdeni a családorvosnál.

Hólyagbetegségek

A húgyhólyag gyulladásai és daganatos elváltozásai a fájdalmon és véres vizeleten kívül vizelettartási, illetve vizeletürítési nehézségeket okozhatnak. Ilyen az inkontinencia, a gyakori vizelési inger, a váratlan erős inger vagy a hólyag teljes kiürítésének lehetetlensége. Amellett, hogy ezek a tünetek veszélyes kórkép előjelei lehetnek, tartós fennállásuk szintén súlyos betegséghez vezethet. Fontos, hogy ne bagatellizáljuk őket!

Cikkünkben összefoglaltuk, milyen esetekben érdemes családorvoshoz és mikor közvetlenül urológushoz fordulnunk. A családorvosok bármilyen tünettel fogadják a betegeket, de urológiai panaszokkal az urológusunkat közvetlenül is felkereshetjük. Fontos tudni, hogy utóbbi esetben általában időpontot kell foglaljunk. Ez alól kivételt jelent, ha az urológiai szervek panaszai csillapíthatatlan, erős fájdalommal és/vagy lázzal járnak, teljes vizelet-elakadás vagy vizelési képtelenség jelentkezik, látható vérvizelés lép fel, vagy az urológiai szervek megsérülnek. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, a leggyorsabban elérhető orvoshoz kell fordulnunk, aki lehet a családorvos vagy az urológus is, de egyenesen az sürgősségi osztályra is mehetünk.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!