Sikertörténet a hólyagrák gyógyításában – a BCG-kezelés

Sikertörténet a hólyagrák gyógyításában – a BCG-kezelés

A XX. század korai évtizedeiben, a francia Pasteur Intézetben egy Albert Calmette nevű bakteriológus egy Camille Guerin nevű állatorvossal közösen a gümőkor (tuberkulózis, avagy TBC) ellen kifejlesztett egy hatékony vakcinát. A Bacillus Calmette-Guerin (BCG) nevű gyógyszer valójában nem más, mint a szarvasmarhák tuberkulózisát okozó baktérium egyik legyengített formája. A két tudós a védőoltás létrehozásakor még nem sejtette, hogy a kitenyésztett, új baktériumtörzzsel a hólyagdaganatok egyes típusai is eredményesen kezelhetők. Erre a potenciálra végül is a XX. században későbbi kutatások derítettek fényt.

Mi az a BCG-kezelés?

A Bacillus Calmette-Guerin-kezelés (BCG-kezelés) olyan immunterápiás eljárás, melynek során a BCG-t tartalmazó oldatot egy katéteren keresztül a páciens húgyhólyagjába vezetik. Ez a módszer a szájon át bevett vagy injekcióval beadott gyógyszerekkel szemben csakis a húgyhólyagban levő rákos sejteket veszi célba. A szervezet egyéb részeit nem károsítja. A BCG-terápiát rendszerint a hólyagrák endoszkópos műtéti eltávolítása után alkalmazzák. A technika ma már a korai stádiumú hólyagrák immunterápiás gyógyításának elsődleges eszköze.

Pontosan mit gyógyítanak BCG-vel?

A BCG-terápiát a korai stádiumú hólyagrák gyógyítására alkalmazzák. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a hólyagtumorok, amelyek még nem terjedtek át a húgyhólyag falának izomzatára. Az áttéteket adó, vagyis a szervezet egyéb területeire is átterjedt hólyagdaganatok kezelésére a BCG nem alkalmas.

A BCG kemoterápiás eljárás?

Nem.

Bár az intravezikális (húgyhólyagba juttatott) immunterápia és az intravezikális kemoterápia menete hasonló, a két kezelés különböző típusú gyógyszereket alkalmaz. Míg a kemoterápiás gyógyszerek közvetlenül a rákos sejteket támadják, az immunterápiás gyógyszerek az immunrendszer erejét hasznosítják.

Mennyire elterjedt BCG-kezelés?

A BCG-kezelés jelenleg a korai stádiumú hólyagrák elleni legelterjedtebb intravezikális immunterápia.

AZ ELJÁRÁS MENETE

Hogyan kell felkészülni a hólyagrák gyógyítását célzó BCG-kezelésre?

A kezelést megelőző négy órában a koffeintartalmú italok fogyasztását és a vízhajtó gyógyszerek (diuretikumok) szedését általában kerülni kell. A terápia megkezdése előtt a betegnek vizeléssel teljesen ki kell ürítenie a húgyhólyagját.

Mi történik a BCG-kezelés alatt?

A kezelés megkezdése előtt a beteg helyi érzéstelenítést kap, hogy ne okozzon számára kellemetlenséget az eljárás. Ezt követően a húgycsövébe felhelyeznek egy katétert, és a BCG-oldatot ezen a vezetéken keresztül juttatják el a húgyhólyagjába. Ahhoz, hogy az oldat semlegesíteni tudja a rákos sejteket, érintkeznie kell velük. Éppen ezért a gyógyszer befecskendezése és a katéter eltávolítása után a betegnek hason-, háton- és a két oldalán fekve is el kell tölteni 15 (tehát összesen 60) percet. Ugyan a folyamat végén a beteg elhagyhatja a kórházat, a vizeletürítést további egy órán keresztül még kerülnie kell. Mindez azt jelenti, hogy BCG-oldatnak optimális esetben legalább  két órán keresztül a húgyhólyagban kell maradnia.

Hogyan hat a BCG a húgyhólyagban?

Amikor a BCG bekerül a húgyhólyagba, a beteg immunrendszerének sejtjei megtámadják a szervben található rákos sejteket.

A teljes BCG-terápia menetrendje

Kezdetben a beavatkozásra hat héten át, heti rendszerességgel kerül sor. Ezt a szakaszt indukciós kezelésnek hívják.

Ha az eljárás hatékonynak mutatkozik, a kezdetét veszi a BCG fenntartó kezelés.

A fenntartó terápia három szakaszból áll, a harmadik, a hatodik és a tizenkettedik hónapban. Egy ilyen szakasz három hétig tart, amikor heti egy alkalommal juttatnak BCG-t a páciens húgyhólyagjába. Egyes betegeknél a terápiát akár három évig is folytathatják.

A BCG-kezelés után a páciens megfertőzhet másokat?

A BCG-oldat legyengített, de élő kórokozókat tartalmaz, emiatt érdemes elővigyázatosnak lenni, és a beavatkozásokat követő hat órában a következő szabályokat ajánlott betartani:

•             Ne használjunk nyilvános WC-t!

•             Igyunk sok folyadékot, hogy a vizeletünket felhígítsuk! 

•             Toaletthasználatkor üljünk a WC-re, hogy elkerüljük a kifröccsenést!     

•             Vizelés után öntsünk a WC-be két csészényi hígítatlan fertőtlenítőt, csukjuk le a toalett fedelét, várjunk 15-20 percet, aztán öblítsük le a WC-t!             

•             Vizelettartási nehézségek (inkontinencia) esetén azonnal mossuk ki mosógépben a ruhánkat! Vigyázzunk, hogy mindezt ne más ruhákkal együtt tegyük meg!   

A BCG-s beavatkozások után néhány napig rendszerint tartózkodni kell a nemi élettől. A szexuális együttlétek során a hosszú távú terápia folyamán végig óvszert kell használni! A szexuális életünket befolyásoló részletekről az ellátásunkat végző szakembereknél kell érdeklődnünk.

KOCKÁZATOK ÉS ELŐNYÖK

Melyek a BCG-kezelés előnyei?

A hólyagdaganat húgycsövön át történő eltávolításával (transzuretrális reszekció, avagy TUR)  kombinálva a BCG-terápia a korai stádiumú hólyagrák leghatékonyabb kezelési módszere. A BCG-módszer csökkenti az esélyt arra, hogy a daganat kiújuljon, vagy a későbbiekben a hólyagfal mélyébe terjedjen, és emiatt a teljes húgyhólyagot el kelljen távolítani (cisztektómia).

Mik lehetnek a BCG-kezelés mellékhatásai?

Normális, ha a BCG-beavatkozásokat követő első 24 órában mellékhatások jelentkeznek.

Ezek közé tartozhat:

•             mérsékelten véres vizelet          

•             hőemelkedés   

•             fáradtságérzés

•             égető érzés vizeléskor

•             gyakori vizelési inger

•             izomfájdalom

•             ízületi fájdalom

A mellékhatások fájdalom- és lázcsillapítókkal enyhíthetőek.

A módszer ritka mellékhatásai közé tartoznak:

•             bőrkiütések

•             38 Celsius-foknál magasabb láz

•             hányinger, hányás

•             vizelettartási nehézségek

•             hólyaggörcsök

•             vizelési képtelenség

•             húgyúti fertőzések

•             heregyulladás

•             húgyúti elzáródás

•             a hólyagfal megvastagodása, hegesedése

•             sejtpusztulás (nekrózis)

•             BCG-szepszis (a tuberkulózishoz hasonló betegség, amely akkor jelentkezhet, ha a BCG-oldat a véráramba kerül)

•             alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia)

•             a BCG okozta túlérzékenységi tüdőgyulladás

•             májgyulladás (hepatitisz)

Erős fájdalom, magas láz vagy fertőzés jelei esetén a kezelőorvost mindenképpen értesíteni kell.

Fontos megjegyezni, hogy a BCG-kezelés nem veszélytelen. ugyanakkor alkalmazásával a hólyag eltávolítása sok esetben elkerülhető, ezért érdemes a kezelést a veszélyek ellenére is vállani. tényleges szövődmények szerencsére csak rendkívül ritkán alakulnak ki.

A BCG-kezelés után kiújulhat a hólyagdaganat?

Mint minden daganat, a hólyagdaganat is kiújulhat, akár a BCG-kezelés ellenére is. A BCG-kezelés ugyanakkor jelentősen csökkenti a kiújulások számát, illetve – ha a daganat mégis újra megjelenik a kezelés után – akkor is kevésbé agresszív.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a daganat még a BCG-kezelés alatt kiújul, illetve a hólyagfal irányába terjed. Ilyenkor a daganat nem érzékeny a BCG-kezelésre, és a teljes húgyhólyag eltávolítására (cisztektómia) is szükség lehet.

FELÉPÜLÉS ÉS KILÁTÁSOK

Mennyi idő múlva szűnnek meg a BCG-beavatkozás mellékhatásai?

A BCG-beavatkozások mellékhatásai általában két-három napon belül elmúlnak. Amennyiben a tünetek súlyosak, vagy 72-óránál tovább tartanak, mindenképpen ajánlott tájékoztatni kezelőorvosunkat.

Mikor mehetek vissza a munkába vagy az iskolába?

Rendszerint a páciensek egy-két nappal a kezelések után már visszatérhetnek a munkába vagy az iskolába. A kihagyás hossza ugyanakkor egyénenként igencsak eltérő lehet, és így érdemes lehet kezelőorvosunkkal átbeszélni, hogy számunkra mi az optimális megoldás.

Összegezve elmondhatjuk, hogy mára a BCG-kezelés a korai stádiumú hólyagrák gyógyításának egyik leghatékonyabb eszközévé nőtte ki magát. Immár több évtizednyi tapasztalat bizonyítja, hogy segítségével a daganat továbbterjedésének és kiújulásának esélye jelentősen csökkenthető. Bár a legtöbb kezeléshez hasonlóan ennek a módszernek is lehetnek mellékhatásai, alkalmazása szükségtelenné tehet agresszívabb beavatkozásokat.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!