A hólyagrák típusai

A hólyagrák leggyakoribb típusa anélkül növekszik a hólyag belseje felé, hogy a hólyag izomzatába belenőne. Ezek az ún. nem-izominvazív daganatok, melyek többnyire nem agresszívak és ritkán terjednek át más szervekre. Előfordul azonban, hogy kiújulnak, vagy agresszívvé válnak.

Ha a daganat a hólyag izomzatába is behatol és növekszik, izominvazív hólyagrákról beszélünk. Ennél a ráktípusnál nagyobb a távoli áttét kialakulásának esélye, ezért kezelése is nehezebb. Az izominvazív hólyagrák kezelés nélkül néhány éven belül a beteg életét fogja követelni. Ha a hólyagrák a test más részeire is átterjed, például a nyirokcsomókra vagy más szervekre, akkor lokálisan előrehaladott, vagy áttétes hólyagrákról beszélünk. Ebben a stádiumban a teljes gyógyulás valószínűtlen, és a kezelés a betegség terjedésének megfékezésére, valamint a tünetek csökkentésére korlátozódik.

 Szövettani mintavétel és stádiumbeosztás

Mint minden daganatos betegségnél, hólyagrák esetén is a szövettani elemzés adja meg a biztos diagnózist. Ehhez a tumor húgycsövön keresztül történő teljes, vagy részleges sebészi eltávolítása (transzuretrális rezekció) után történik meg a szövettani mintavétel és analízis. A szövettani elemzés során fény derül a daganat típusára, agresszivitására, áttétet adó képességére.  

A hólyagdaganatokat a daganat stádiuma és altípusa, valamint a daganatsejtek agresszivitásának foka szerint osztályozzák. A stádiumbeosztás a rák terjedésének mértékét leíró szabványos módszer. A kezelés ezektől a tényezőktől függ.

A szövettani mintavétel elvégzése kulcsfontosságú a betegség stádiumának, kiterjedésének megismeréséhez! Csak szövettani eredmény birtokában tudunk a hólyagrák ellen kezelést indítani!

Nem–izominvazív húgyhólyagrák

A nem-izominvazív hólyagrák, régi nevén felületes hólyagrák, olyan daganat, amely nem nőtt bele a hólyagfal mélyebb, izomszövetből álló rétegeibe.

A növekedés módja alapján a szakemberek három altípusát különböztetik meg:

  • A Tis stádiumú daganatok in situ karcinóma (CIS) néven is ismertek. Ezek a hólyag felszínéből alig kiemelkedő, bársonyos, vörös elváltozások. Gyakran átterjednek az alsóbb sejtrétegekbe.
  • A Ta stádiumú daganatok a hólyagnyálkahártyára korlátozódnak.
  • A T1 stádiumú daganatok behatoltak a hólyagnyálkahártya alatti szövetbe, de nem támadták meg a húgyhólyag izomzatát. A Ta és T1 stádiumú daganatok általában kis szőlő alakú (papilláris) daganatok, amelyek a hólyag közepe felé nőnek, anélkül, hogy a mélyebb, izomszövetet tartalmazó rétegekbe belenőnének.

Az urológus ezeket a nem-izominvazív daganatokat – ahogy ezt már a szövettani mintavétel kapcsán említettük – ún. transzuretrális rezekcióval eltávolítja (TUR). Ez a kezelés első lépése. A műtétet a húgycsövön keresztül endoszkópos módszerrel, az ún. rezektoszkóppal végzik.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!