Mit vigyen a kórházba?

A műtétek, kisebb beavatkozások, néha a vizsgálatok is kórházi bennfekvés mellett történnek. A kórházi felvételre érdemes otthon felkészülni, hogy a kórházi tartózkodás is kényelmes legyen.

Előfordul, hogy kisebb beavatkozások (pl. biopszia) esetén nem, vagy csak rövid ideig tervezzük a kórházi tartózkodást. Váratlan események ezt az időt azonban meghosszabbíthatják, így mindig érdemes felvételre és egy kicsit hosszabb kórházi tartózkodásra készülni.Ne felejtse el azt sem, hogy a látogatók cserélhetik az elhasznált ruházatot, behozhatják, ami hiányzik, így nem kell hatalmas csomagokat feleslegesen becipelni.

A kórházi osztályok fel vannak készülve arra, ha egy beteg váratlanul, sürgősségi tünetekkel érkezik. Ha mégis otthon hagyott valamit, átmenetileg el tudjuk látni Önt a hiányzó gyógyszerekkel, kórházi ruházattal – bármivel, amire a bennfekvés alatt szüksége lehet.

Mi az, amit feltétlenül vigyen magával?

 • Pizsama vagy könnyű ruházat

A katéter miatt érdemes „slicces” alsónadrágot és pizsamát hozni, zárt nadrág a műtétet követő időszakban nem viselhető! Készüljön fel arra, hogy a ruházatot a váladékok és a színes fertőtlenítő szerek is szennyezhetik, legyen Önnél váltás is!

 • Papucs, kényelmes lábbeli

A lábbeli kiválasztásánál ügyeljen arra, hogy biztonságosan tudjon benne közlekedni, akár lépcsőkön vagy vizes helyiségekben is. A műtét után valószínűleg nem fogja tudni a cipőjét befűzni, így olyan lábbelit vigyen, amibe lehajolás nélkül is bele tudja bújtatni a lábát!

 • Hűvösebb időben fürdőköpeny, egyszerű felsőruházat

A műtét után mozoghat, akár az udvarra, büfébe elmehet. A legtöbb helység fűtött, ennek ellenére érdemes könnyen felvehető meleg felsőt (fürdőköpenyt vagy kényelmes kardigánt) bevinni.

 • Szedett gyógyszerek, ill. az adagolás pontos listája

Érdemes elhozni az otthon szedett szereket. Ezek adagolását a bennfekvés alatt az ápolószemélyzet felügyeli! Különösen a műtét körüli időben előfordulhat, hogy a gyógyszereken módosítani kell.

A kórházban is rendelkezésre állnak az alapvető gyógyszerek, de elképzelhető, hogy a megszokott szereket helyettesíteni kell más, rendelkezésre álló gyógyszerrel. Nem szerencsés, ha egy váratlan mellékhatás vagy reakció miatt a műtétet halasztani kell.

 • Teljes orvosi dokumentáció, képalkotó vizsgálatok eredménye CD lemezen

Érdemes mindig a teljes orvosi dokumentációt elvinni. Ennek összefoglalója mindig szerepel a kórlapban, de kérdés esetén a részletes korábbi eredmény is sokat segíthet. Kérjük, hogy a dokumentációt mindig rendezze össze időrendi sorrendbe, és fűzze le egy egyszerű mappába! Ez Önnek és a kezelőszemélyzetnek is sokat segít, valamint megakadályozza, hogy fontos dokumentumok elvesszenek. Érdemes a fontos dokumentációkat számítógépre szkennelni vagy biztonsági fénymásolatot készíteni.

A képalkotó vizsgálatok eredménye csak speciális orvosi programmal olvasható (bár ezt általában a dokumentáció tartalmazza). Ha Ön járatos a számítógép kezelésében, akkor javasoljuk, hogy készítsen saját maga számára biztonsági másolatot a képalkotó vizsgálatok eredményéről. Ezek az adatok könnyen másolhatóak.

 • Combtőig érő kompressziós harisnya vagy 4 tekercs rugalmas pólya (fásli)

A prosztataműtét miatt a lábakból a nyirokfolyadék nehezebben folyik el. A rugalmas fásli vagy harisnya segíti a nyirokkeringést, és csökkenti a kóros véralvadás miatt jelentkező szövődmények (trombózis, embólia) veszélyét. Arra figyelni kell hogy a harisnya ne akadályozza a seb környékének (és a katéter) gondozását.

 • Tisztálkodószerek, zsebkendő, vécépapír, nedves törlő
 • Törülköző
 • Szemüveg, egyéb segédeszközök
 • Telefon, híradástechnikai készülékek, esetleg könnyű olvasmány, vagy rejtvényfüzet
 • Költőpénz

A műtét után Ön egyre jobb állapotban lesz, de még napokig nem mehet haza. Érdemes erre az időre is gondolni, és unaloműzőnek könyvet, újságot vagy kisméretű rádiót magával vinni. Telefonra is szükség lehet, hogy a családtagokkal tartani tudja a kapcsolatot.

Semmiképp sem javasolt jelentős pénzösszegeket magával vinni a kórházba! A legtöbb kórházban található kisbolt vagy büfé. Csak annyi zsebpénzt vigyen, amennyiből üdítőt, élelmiszert, esetleg hiányzó apróságokat meg tud venni!  

Mi az, amit mindenképpen hagyjon otthon?

 • ritka kivételtől eltekintve nem szükséges ágyneműt vinni,
 • semmiképp ne vigyen magával nagy értékű készpénzt,
 • semmiképp ne vigyen magával nagy értékű ékszert,
 • semmiképp ne vigyen magával nagy értékű készüléket,
 • ne vigyen magával nagyméretű készülékeket, mert ezek akadályozhatják a közlekedést és a betegellátást a kórtermekben.

Az osztályokon más betegek, hozzátartozók is megfordulnak. Ezt besurranó tolvajok gyakran kihasználják. A személyzet nem tud minden egyes beteg értéktárgyaira figyelni. Biztonsági okokból még a kis kórtermek ajtajai sem zárhatóak.

Különösen a látogatási időben fontos, hogy Önök, betegek is odafigyeljünk egymásra, egymás értékeire.

Ha további kérdése van, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát vagy a kórházi személyzetet még a kórházi felvétel előjegyzésekor!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!