Kemoterápiás kezelések

A kemoterápiás gyógyszereket az előrehaladott (áttéteket adó) prosztatarák kezelésére használjuk. Bár a rendelkezésre álló kemoterápiás készítmények egymás után is hatékonyak a prosztatadaganat kezelésében, érdemes a kemoterápiás kezelések közé más hatásmechanizmusú gyógyszereket illeszteni.

A prosztatadaganat kezelésére használt taxánszármazékokat először a tiszafa kérgéből állították elő. A docetaxel gyógyászati felhasználását 1995-ben engedélyezték. Igen hatékony és biztonságos kemoterápiás szer, ezért a WHO az alapvető gyógyszerek
listájántartja nyilván. Többféle daganatos betegség kezelésére is használják. Ez volt az első olyan szer, mely a prosztatadaganatos betegeknek nem csupán az életminőségét javította, hanem az életüket is
meghosszabbította. A taxánokon kívül a mai napig nem találtak olyan „hagyományos” kemoterápiás gyógyszert, mely képes lenne a betegek életét is meghosszabbítani. (Az összes többi hatékony szer más elven működik, nem tartozik a kemoterápiák közé.)

A szervezet alapvető egységei, a sejtek, osztódással szaporodnak, és pótolják az elpusztult sejteket. A daganatos betegség lényege, hogy a sejtek ellenőrzés nélkül szaporodnak, és nem csupán elpusztult társaikat pótolják, hanem hatalmas mennyiségben
feleslegben „termelődnek”. A kemoterápiás szerek a sejtek osztódását akadályozzák meg. Elsősorban a nagyon gyorsan osztódó daganatos sejteket puszítják el, de természetesen az egészséges sejtekre is hatnak. Különösen a gyors osztódású szövetek, a haj, a bél, a vérképzőrendszer van veszélyben. Az egészséges és a daganatos sejtek közöttaz a legfontosabb különbség, hogy az egészséges sejtek képesek kiheverni a kezelés káros hatásait, míg a daganatos sejtek elpusztulnak . Sajnos a nem osztódó sejtek „kikerülik” a kezelést, és előbb-utóbb védekezni is megtanulnak, így a kezelés ugyan sokáig hatékony, de a betegség teljes meggyógyítására nem alkalmas.
A kemoterápiás kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. Ha már a betegség felismerésekor nagyon nagy mennyiségű áttétet találnak, a docetaxel kezelés megkezdése azonnal indokolt (az ADT kezeléssel együtt). Más esetekben ilyen kezelés akkor indítható, ha az előző kezelés (általában ADT) hatékonysága kimerült. A docetaxel kezelésnek ugyan lehetnek kellemetlen mellékhatásai, mégis megfelelően biztonságos ahhoz, hogy akár idős betegek is megkapják.

Nagyon fontos! Mint a prosztatadaganat minden új kezelését, a kemoterápiás kezelést is folyamatos ADT kezelés mellett engedélyezték, ezért az ADT kezelés fenntartása – mint minden más kezelés mellett – a kemoterápia mellett is szükséges!

A kemoterápiás kezelés onkológiai osztályon történik. A kezelés több ciklusból áll, melyek általában 3 hetente ismétlődnek. A kezelés kúraszerűen történik, vagyis – hacsak az Ön általános állapota nem teszi szükségessé – nem kell bentfekvésre készülni.

A prosztatarák esetében alkalmazott kemoterápiás kezelés lehetséges mellékhatásai

Minden kezelés előtt laborvizsgálat szükséges. Különösen a máj működését kell ellenőrizni, mert a kemoterápiás szer a májon keresztül ürül ki. Ha a máj működését jelző értékek nem megfelelőek, a gyógyszer mennyiségét csökkenteni kell.

A prosztatarák esetében alkalmazott kemoterápiás kezelés mellett fellépő leggyakoribb mellékhatásokról külön cikkben olvashat.

Fontos! Ha Ön kemoterápiás kezelésben részesül, és a kezelés alatt úgy érzi, hogy a gyógyszer a véna mellé folyik, haladéktalanul szóljon a kezelőszemélyzetnek, mert a véna mellé került gyógyszer fájdalmas gyulladást okozhat!

 

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!