És az alternatív kezelések?

Amikor betegek leszünk, minél többet szeretnénk megtenni az egészségünk visszanyeréséért. Ebben ígérnek segítséget az alternatív/kiegészítő terápiák.

Fontos tudni, hogy ezek NEM HELYETTESÍTIK a heredaganat kezelését. Sok lehetőség van a kezelés kiegészítésére, de ezeket minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen némelyik hatástalan, vagy éppen káros lehet az alkalmazott kezelés mellett.

Beszélje meg orvosával!

A daganatos betegek 60-80%-a szed valamilyen étrendkiegészítőt, vagy használ valamilyen hagyományos orvosláshoz nem tartozó módszert, viszont mindössze a betegek harmada beszél erről orvosával.

A természetgyógyászati szerek közül sok befolyásolja a hagyományos gyógyszerek felszívódását, lebontását, csökkentheti így hatását, illetve fokozhatja mellékhatását, éppen ezért fontos hogy mindig közölje orvosával, mit szed az általa felírt gyógyszereken kívül akkor is, ha az „csak” egy vitaminkészítmény, vagy gyógytea.

Kérje ki orvosa tanácsát! 

Amennyiben még csak most fontolgatja, hogy étrendkiegészítőt szeretne szedni, úgy kérje ki orvosa tanácsát, mely készítmény alkalmazása biztonságos az Ön kezelése mellett.

Műtét előtt

Különösen fontos az orvossal való beszélgetés a nem hagyományos szerekről és módszerekről, amennyiben műtét előtt áll. Több készítmény fokozza a vérzésveszélyt, és a műtét alatt súlyos szövődményhez vezethet. (pl.: fokhagyma, gingkobiloba)

Igazoltan ártalmas: (csak egy kis szemelvény)

  • Nagy dózisú antioxidáns – csökkenti a kemoterápia és sugárterápia hatását
  • β karotin – dohányosokban növeli a tüdőrák kockázatát (74 000 dohányos több éves kezelésével igazolták)
  • Nagy dózisú E vitamin – véralvadásgátló hatású, műtét előtt kockázatos
  • „C” vitamin – megvédi a daganatos sejteket a kemoterápia és sugárterápia károsító hatásától. Kezelés alatt lehetőleg hagyjuk abba!
  • Orbáncfű – megváltoztatja a gyógyszerek lebontását. Vinca, irinotecan kemoterápiás szerek plazmaszintje és hatása csökken
  • Rebarbara – hányingert fokozó hatás
  • Laetrin (B17) – mérgező és hatástalan. (Ezt a Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben végzett klinikai vizsgálatok igazolták.)
  • Minden olyan diéta, mely fogyással jár, és így legyengíti a szervezetet.
  • Minden olyan diéta, mely egyoldalú, vagy fehérje megvonással (pl. húsfogyasztás elutasítása) jár, megnehezíti a kemo- illetve sugárterápia után a szervezet regenerálódását.

Hasznos és ajánlott:

A napi séta, illetve a mozgásterápia minden formája;

Zeneterápia;

Megfelelő képzettséggel rendelkező szakember által végzett masszázs vagy meditáció. 

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!