A műtéti javaslat felállítása

Műtéti megoldás akkor javasolt, ha a prosztatadaganat nem haladja meg a prosztata határait, és a műtét során maradéktalanul eltávolítható.

Amennyiben az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a daganat nem terjed túl a prosztata határain, akkor az onkoteam a prosztata teljes műtéti eltávolítását is ajánlja mint kezelési lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy a műtét megtörténjen, nem elegendő önmagában az onkoteam véleménye. A műtét elvégzéséhez hozzá kell járuljon:

  • az onkoteam,
  • Ön (részletes felvilágosítást követően),
  • a műtétet elvégző kezelőorvos,
  • az Ön általános állapotát felmérő altatóorvos.

Ha Ön nem fogadja el a műtéti megoldást, vagy az orvosai túl kockázatosnak ítélik azt, akkor más kezelési alternatívát kell választani.

Szervre lokalizált stádiumban a betegség sugárkezeléssel is meggyógyítható. A sugárkezelés és a műtéti megoldás egymás alternatívái: ha a daganat a szerven belül helyezkedik el, bármelyik választható. Nagyon korai állapotban további lehetőséget jelent az aktív várakozás is. Ilyenkor – szigorú ellenőrzés mellett – a sugár- vagy műtéti kezelést későbbre halasztjuk, de még akkor elvégezzük, amikor a betegség biztonságosan meggyógyítható.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!