PSA-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok

A PSA (Prosztata Specifikus Antigén) egy olyan vegyület, melyet a prosztata „termel”. A prosztatadaganat nagyobb mennyiségben készít PSA-t, így annak a szintje a vérben megemelkedik. A PSA-t vérmintából mutatják ki.

A PSA tünet- és panaszmentes férfiak esetén is használható a prosztatadaganat gyanújának felvetésére.

 Sajnos a PSA használatának számos korlátja van. Alacsony PSA mellett a daganat előfordulásának valószínűsége alacsony, míg magas PSA mellett a daganat előfordulásának veszélye magas. Nem tudunk viszont olyan értéket meghatározni, ahol BIZTOSAN nem fordul elő a daganat, sőt ennek ellenkezője is nehéz: olyan értéket megállapítani, ahol a daganat előfordulása már bizonyos.

Ráadásul a PSA értékét a prosztata nem daganatos betegségei vagy állapotai is emelik.

Mindezen korlátok ellenére a PSA vizsgálata továbbra is a az egyik legjobb módszer a prosztatadaganat felismerésére.

Az eredményt életkori határértékek szerint értékeljük. Természetesen a határérték feletti eredmények sem bizonyítják a daganat jelenlétét, de ezekben az esetekben a további vizsgálatok elvégzése mindenképpen indokolt!

Életkor
(év)
Javasolt PSA határérték
(ng/ml)
40–492,5
50–593,5
60–694,5
70–796,5

A PSA eredmény bizonytalanságának csökkentésében további származtatott PSA értékek segíthetnek (mint például a vérben szabadon ill. fehérjéhez kötve keringő PSA aránya, a PSA érték megduplázódásának ideje vagy a prosztata egységnyi térfogatára vonatkoztatott PSA értéke).

A PSA mellett más vérvizsgálati eredmények is felvetik prosztatadaganat gyanúját. Kétséges esetben ezek a vizsgálatok segíthetnek, de Magyarországon nem finanszírozottak, ill. rutinszerű használatuk nem terjedt el.

Javasoljuk, hogy kezelőorvosával feltétlenül konzultáljon ezen vizsgálatokról, mielőtt a vizsgálat elvégzését kéri!

A vizsgálat előtt a szexuális együttlét, illetve bármilyen végbélvizsgálat kerülendő. Ha urológiai gyulladás lehetősége merül fel, akkor célszerű a vizsgálat elhalasztása legalább 3 héttel. A vizsgálatot – lehetőség szerint – ugyanabban a laboratóriumban végezzék el!

Emelkedett PSA érték esetén érdemes a vizsgálatot egy hónap múlva megismételni.

Magyarországon családorvos PSA-vizsgálatot nem kérhet, mindenképpen célszerű urológust felkeresni! A vizsgálatot az étkezés és a folyadékfogyasztás nem befolyásolja, ezért ha más laborvizsgálatot nem végeznek, kizárólag a PSA vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkezni.

Nagyon fontos, hogy a PSA-eredményről feltétlenül konzultáljon szakemberrel, ne a laborvizsgálati eredmények mellett feltüntetett határérték alapján hozzon döntést az egészségéről!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!