MR vizsgálat

Prosztatadaganat esetén az MR vizsgálat különösen alkalmas a prosztata környezetének és a kismedencének a vizsgálatára. Az ún. több paraméteres MR vizsgálat segíthet a daganat felismerésében, a prosztata körüli daganatos terjedés megítélésében, vagy része lehet az aktív követés alatt álló betegek kontrollvizsgálatának is.

Az MR (mágneses magrezonancia) vizsgálat összetett képalkotó vizsgálat. A vizsgálat kifejlesztéséhez számos tudományos felfedezésre volt szükség, melyek mindegyike önmagában is olyan jelentőségű volt, hogy Nobel-díjjal jutalmazták. A mágneses magrezonancia jelenségét 1938-ban Isidor Isaac Rabi írta le, ám az első emberen végzett vizsgálat csak 1977-ben vált lehetségessé.

Az MR vizsgálat nagy erejű mágneses térben történik. A mágneses térben az anyag legkisebb alkotórészei elmozdulnak, megdőlnek. Ezek a kicsiny mozgások a mágneses térben változásokat hoznak létre, melyet a készülék érzékel. A változások alapján készít képet a szervezetről. Az MR vizsgálat különösen alkalmas magas víztartalmú szövetek vizsgálatára. Az élő szervezetben minden lágyrész ilyen. Jelenlegi tudásunk szerint a vizsgálat és az erős mágneses tér nem okoz károsodást az élő szövetben. Ugyanakkor a mágnesezhető fémtárgyak, például a beépített protézisek, elektromos (pl. pacemaker) készülékek, de akár a szervezetbe került apró fémszilánkok nem vizsgálhatóak, sőt a mágneses térben elmozdulhatnak, súlyos sérülést okozva!

Az MR vizsgálat során is szükség lehet kontrasztanyag beadására. Ez az anyag csak nevében hasonló a CT vizsgálat során használt anyaghoz – mindkettő a képek kontrasztját javítja. Az MR kontrasztanyagok többnyire gadolíniumot tartalmaznak, biztonságosak, és veseműködési zavar esetén is alkalmazhatóak.

Hogyan készüljön az MR vizsgálatra?

MR vizsgálat nem végezhető, ha az Ön szervezetében mágnesezhető fém van. Számos implantátum ma már nem tartalmaz mágnesezhető anyagot, ha azonban a vizsgálat során a szervezetben mágnesezhető fém van, annak elmozdulása igen súlyos sérülést okozhat! Ha Önnek műtét során protézist vagy más fémes implantátumot ültettek be, vagy ha Ön elektromos eszközt (pl. pacemakert) visel, feltétlen tájékoztassa kezelőorvosát!

Természetesen a vizsgálótérbe semmilyen fémtárgy, szemüveg, ékszer vagy ruhán lévő fém sem vihető be biztonsági okokból. Erről a vizsgálat előtt is tájékoztatni fogják.

Az MR vizsgálat rossz veseműködés mellett is elvégezhető, ennek ellenére a vizsgálat előtti héten a veseműködés ellenőrzése szükséges laborvizsgálatokkal.

A vizsgálat előtt 4-6 órával már ne étkezzen, 1-2 órával a vizsgálat előtt már folyadékot se fogyasszon!

A vizsgálat a készülék zárt terében történik, ahol a környezetnél melegebb van,  valamint a készülék működése erős hanghatásokkal jár. Mindez semmilyen veszélyt nem jelent, de ha érzékeny erre, kellemetlenül érezheti magát. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön nehezen viseli a zárt tereket!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!