Milyen vizsgálatok vannak még?

Az elmúlt években számtalan új képalkotó módszer jelent meg. A prosztatadaganat vizsgálatához legfontosabbak a Kolin-PET/CT, a Fluorid-PET/CT és a PSMA-PET/CT.

Ezek az új módszerek általában érzékenyebbek, nagyobb felbontásúak, összességében modernebbek és vonzóbbak a betegek számára, mint az eddig alkalmazott vizsgálatok. Ugyanakkor jelenleg még nem finanszírozottak, drágák és nehezen elérhetőek.

Fontos tudni, hogy a jelenleg elfogadott szakmai ajánlások mindegyikét olyan vizsgálatok alapján határozták meg, melyek a hagyományos vizsgálati módszereken alapultak. Emiatt jelenleg a kezelési tervet a hagyományos vizsgálati eljárások eredményének alapján érdemes felállítani.

Nagy a kísértés, hogy a hagyományos képalkotó vizsgálatokat érzékenyebb módszerekre cseréljük. Azonban még nem tudjuk, hogy előnyt jelent-e az Ön számára, ha az áttéteket az érzékenyebb vizsgálatokkal már korábban felismerjük. Lehetséges, hogy a nagyon korai állapotban felismert áttéteknél más kezeléseket kell alkalmaznunk, mint a kiterjedt, előrehaladott áttétek esetén. Ezekre a kérdésekre ma még nem tudjuk a választ.

Javasoljuk, hogy kezelőorvosával feltétlenül beszélje meg, ha nem finanszírozott vizsgálat elvégzését kéri. Jelenleg még azt ajánljuk, hogy a „hagyományos”, elfogadott vizsgálatok mindenképpen történjenek meg.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!