Mi a hólyagrák?

A hólyagrák a húgyhólyag bizonyos sejtjeinek korlátlan, szabályozatlan szaporodását jelenti. Legtöbbször a hólyag belső felszínét borító nyálkahártyasejtekből indul ki. Oldalunkon általános információkat nyújtunk a hólyagrák sajátságairól, a diagnózisról és a különböző kezelési lehetőségekről.

Mint minden daganatos betegség esetén, a korai felismerés a hólyagráknál kulcsfontosságú. Ha valaki vizeletét véresnek látja,vagy tisztának tűnő vizeletében laborvizsgálattal vért mutatnak ki, akkor halogatás nélkül azonnal orvoshoz kell fordulni. A hólyagrák legfontosabb, sokszor egyetlen tünetét senkinek nem szabad elbagatellizálnia.

Mi a húgyhólyag feladata?

 A húgyhólyag összegyűjti és tárolja a vesék által termelt vizeletet. Valójában egy izmokból álló, rugalmas, üreges zsák, amely a medencefenék izmain helyezkedik el. A húgyhólyag a vesékből származó vizelet mennyiségének növekedésével egy ideig tágul, majd a vizelési inger jelzi, hogy a hólyag megtelt, ki kell üríteni. A vizelet a szervezetből a húgycsövön keresztül távozik.

Támogatóink

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!