Előrehaladott megbetegedés

Ha a prosztatadaganat nem csak a prosztatát és annak környékét, hanem a szervezet távoli részeit is érinti, akkor már nem távolítható el minden egyes góc műtétileg vagy sugárkezeléssel. Ilyenkor az egész szervezetet érintő, általában gyógyszeres kezelésre van szükség.

Fontos tudni, hogy minden igyekezetünk ellenére a betegség a gyógyító szándékú kezelés után a szervezet távolabbi pontjain megint megjelenhet. A teljes szervezetet átfogó kezelések ilyen esetekben is képesek a betegség hatékony kezelésére.

(A teljes kezelésnek mind sugárkezelés, mind műtét része lehet. Előrehaladott esetekben ezek a módszerek azonban már nem a teljes gyógyulást célozzák, hanem a tünetek és panaszok csökkentését.)

A prosztatadaganat növekedését a férfi nemi hormonok segítik. A kezelés első lépése a férfi nemi hormonok szintjének csökkentése a szervezetben. Mivel minden további kezelés hatékonyságát csökkentett hormonszint mellett vizsgálták, ez a kezelés minden más kezelés mellett folytatódik.

Sokáig úgy tűnt, hogy a prosztatadaganat nem reagál a hagyományos onkológiai kezelésekre. Jelenleg is csupán egyetlen ilyen kezelést ismerünk, azonban az elmúlt években számos új gyógyszeres kezelést vezettek be. Az új kezelések hatásmechanizmusa nagyon különböző, de közös tulajdonságuk, hogy hatékonyan megfékezik a prosztatadaganat előrehaladását.

Még nem tudjuk, hogy melyik az optimális sorrend vagy kombináció, ahogyan ezeket a szereket alkalmazzuk. Jelenleg a kezeléseket lépcsőszerűen alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy ha egy kezelés kimerül, vagyis a vizsgálati eredmények szerint már nem fékezi a daganatot, akkor lépünk egy lépcsőfokot, és új kezelési típust állítunk be.

Nagyon fontos, hogy kezelőorvosával részletesen megbeszélje a kezelési lehetőségeket, a soron következő kezelést, annak veszélyeit, szövődményeit, valamint a kiegészítő kezeléseket is!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!