A prosztata vizsgálata a végbélen keresztül

Az urológushoz forduló (vagy éppen emiatt nem forduló) betegek legnagyobb félelme: „benyúlnak a fenekembe”. A prosztata tapintása valóban a végbélen keresztül történik. A vizsgálat talán kellemetlen, de semmilyen fájdalommal nem jár.

A prosztata közvetlenül a bélfal mellett helyezkedik el, így a felszíne nagyon jól áttapintható. Különösen igaz ez az ún. külső zónára, mely a daganatok előfordulásának leggyakoribb helye. Itt már egy 0,2 ml térfogatú daganat is tapintható! Érdemes megemlíteni azt is, hogy az esetek közel egyötöde önmagában a végbélvizsgálattal felismerhető.

Fontos tudni, hogy a végbélen keresztül végzett tapintás nem csak a prosztata daganata miatt fontos. A béldaganatok jelentős része ujjal elérhető magasságban jelentkezik, de itt tapintható a hasüreg legmélyebben fekvő része is, így nőgyógyászati és bélproblémák esetén is elengedhetetlen vizsgálat. Egy kis kellemetlenséggel tehát sokkal súlyosabb bajokat és fájdalmakat előzhetünk meg!

Akkor is érdemes urológushoz fordulni, ha mégsem vállalja a végbélvizsgálatot. A prosztatadaganat gyanúját az esetek túlnyomó részében a PSA-vizsgálat is felveti.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!