Az alkoholfogyasztással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban. Valójában nincs olyan alkoholmennyiség, melynek bevitele biztonságos lenne, egészségkárosító hatás nélkül. Gyakran felmerülő kérdés, hogy a műtét előtt, illetve az után meddig érdemes az alkoholos italokat kerülni. Tudományosan igazolt tény, hogy a műtét előtti 2-4 hétben a száz százalékos alkoholmentesség csökkenti a műtét utáni szövődmények kockázatát. A szövődmények kockázatának minimalizálása érdekében már a műtétet megelőző 6-8 hétben nem ajánlott alkoholt fogyasztania.
Az alkoholfogyasztásnak számos más olyan hatása lehet, mely a műtéti
időszakban kifejezetten kedvezőtlen:
- károsítja a májat,
- vízhajtó hatása van,
- lassítja a gyomor ürülését, emiatt életveszélyes aspiráció (“félrenyelés”) jelentkezhet,
- gyengíti az immunrendszert,
- csökkenti a véralvadást, emiatt a beavatkozás során lassabban állhat el a vérzés,
- valamint gyógyszerekkel léphet nem kívánt kölcsönhatásba.
A kávéfogyasztást egyedül a műtét utáni 4-6 hetes időszakban ajánlott kerülni főként vízhajtó és bélmotilitást fokozó hatása miatt. A műtét előtt és hosszú távon, amennyiben a páciens számára nem okoz panaszt, úgy naponta 1-2 db világosra főzött kávé fogyasztása megengedett.