Hogyan étkezzünk a műtét előtti időszakban?

Az alábbi tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a műtét előtti időszakban az Ön lehető legjobb felkészülését biztosítsa a megfelelő táplálkozás kialakításával. Az étrend alapelveinek követése fontos eleme az Ön terápiájának, hiszen megfelelő tápanyag bevitellel tudnak a szervezet felépítő, gyógyuló és védekező folyamatai működni. Kiemelten fontos, hogy a műtétet megelőzően elkerüljük a tápanyaghiányos állapotot, illetve, hogy szervezetét felkészítsük a beavatkozás által okozott megterhelésre. Testtömegét ellátói akár több alkalommal is megmérik majd a műtét előtti időszakban. Célszerű azonban a gyakoribb otthoni testtömegmérés is (hetente
vagy két hetente 1 alkalommal), mérleg segítségével. Amennyiben fogyást tapasztal, úgy erre mindenképpen hívja fel kezelőorvosa, dietetikusa figyelmét!

Az étrend célja:

  • általános állapot támogatása
  • ideális testtömeg elérése, fenntartása (főként fogyás esetén)
  • energia- és tápanyaghiány megelőzése
  • székelés normalizálása

Az étrend alapelvei:

  • étvágytalanság esetén gyakori, kisebb mennyiségű ételek fogyasztása
  • fehérjebő, teljes értékű fehérjében gazdag (teljes értékű fehérjeforrások: húsok,
    húskészítmények, tej és tejtermékek, halfélék, tojás)
  • vitaminokban és ásványianyagokban gazdag
  • rostokban gazdag (minimum 30 g/nap)
  • kímélő fűszerezésű

Gabonaipari termékek (lisztek, tészták, cereáliák)

Ajánlott:

  • fehér- és teljeskiőrlésű lisztek, gabonapelyhek (zab-, kukorica-, rizspehely),
  • korpafélék
  • teljeskiőrlésű-, durum- és hagyományos tojásos száraztészták
  • fehér rizs, barna rizs
  • egyéb ceráliák: köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, quinoa

Elkészítés:

  • lisztek és pelyhek: sűrítéshez, ételek készítéséhez, joghurtba vagy kefirbe keverve, levesbetétként
  • tészták: levesbetétként, köretként, önálló étel alapjaként pl. zöldséges-húsos szósszal
  • rizs és egyéb ceráliák: főzve, párolva, ízesíthető zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal

Pékáruk és sütőipari termékek

Ajánlott:

  • fehér-, barna-, teljeskiőrlésű kenyér, zsemle, kifli, kalács, korpás termékek
  • háztartási keksz, kétszersült, pászka, hamlet, abonett, puffasztott rizsszelet

Kerülendő:

  • rendszeresen fogyasztva hajtogatott és vajas tészták, egyéb magas zsír és cukortartalmú pékáruk

Zöldség és főzelék készítéshez szükséges alapanyagok

Ajánlott:

  • minden zöldségféle egyéni toleranciának megfelelően fogyasztható pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, fejes saláta, főző- és sütőtök, brokkoli, patisszon, cukkini, paszternák, csicsóka, padlizsán, spárga, sóska, spenót, burgonya, édesburgonya, paradicsom, paprika, kígyóuborka, hagymafélék (vöröshagyma,
    lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma)
  • szárazhüvelyesek egyéni toleranciának megfelelően beilleszthetőek az étrendbe (puffasztó hatás csökkenthető áztatással, főzővíz elöntésével)

Elkészítés:

  • ezekből az alapanyagokból készíthető önálló étel, köret, feltét, ízesítő- és töltőanyag, saláták, töltött és rakott ételek, főzelékek, mártások, zöldséges italok és turmixok

Gyümölcsfélék

Ajánlott:

  • minden gyümölcs egyéni toleranciának megfelelően fogyasztható pl. alma, banán, őszibarack, nektarin, meggy, cseresznye, görög- és sárgadinnye, narancs, mandarin, aprómagvas gyümölcsök (szőlő, eper, málna, ribizli, egres, szeder, kivi), sárgabarack, ananász, körte, szilva, cseresznye, meggy
  • olajos magvak (dió, mogyoró, mák, mandula), aszalt gyümölcsök

Elkészítés:

  • hámozva, pürének, mártásnak, kompótként, levesnek, gyümölcsös italnak és turmixnak

Tej, tejtermékek, tojás

Ajánlott:

  • tej, natúr és gyümölcsjoghurtok, kefir
  • tejföl (ételízesítésre, habaráshoz), 10-20%-os főzőtejszín
  • félzsíros vagy zsírszegény tehéntúró, cottage cheese
  • sajtok: trappista, óvári, tolnai, mozzarella, edami, pannónia, sajkrémek
  • vaj, vajkrémek
  • hetente 3-5 db tojás egyéni tolerancia szerint

Elkészítés:

  • önálló ételként, ételhez adva
  • tojás: önálló ételként főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, zsírszegényen elkészítve teflonban, ételkészítéshez pl. vagdaltak, húsgombócok lazítására, dúsítására, tészták készítéséhez

Húsok

Ajánlott:

  • csirke soványabb húsrészei: csirke, pulyka bőre nélkül (comb, mell)
  • sertés: karaj, comb
  • marhahús: felsál, fehérpecsenye
  • fiatal bárány, borjú húsa
  • csirke- és pulykamáj

Elkészítés:

  • húsgombóc, felfúlj, párolt vagy egyben sült vagdalt, natúrszelet
  • egyben sült, töltött vagy zöldséggel tűzdelt hús, sütőzacskóban sütve, levesbe főzve
  • a húsokat párolhatjuk együtt zöldségekkel, gyümölcsökkel

Kerülendő:

  • füstölt húsok, zsíros húsrészek rendszeres fogyasztása

Húskészítmények

Ajánlott:

  • zsírszegényebb (20% zsírtartalom alatti) készítmények: csirke- és pulykamellsonka, gépsonka, fátyol- és selyemsonka, aszpikos pulykafelvágott, magasabb hústartalmú párizsi, krinolin, virsli

Kerülendő:

  • zsíros, füstölt húskészítmények rendszeres fogyasztása: szalonna, kolbász, szalámi, disznósajt, töpörtyű. Vörös húsokat és magas sótartalmú húskészítményeket csak mértékkel fogyasszon!

Halak

Ajánlott:

  • kecsege, harcsa, heck, makréla, tonhal, konzerv halak

Elkészítés:

  • párolva, grillezve, natúran sütve teflon serpenyőben vagy sütőben

Édességek

Ajánlott:

  • alkalmanként piskóták, sült alma, palacsinta túróval, gyümölccsel töltve, rétes, pite, túrókrém, fagylalt

Kerülendő:

  • túlédesített, magas zsírtartalmú sütemények gyakori fogyasztása

Fűszerezés

Ajánlott:

  • borsikafű, kapor, majoránna, kömény, petrezselyem, metélőhagyma, zeller, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, tárkony, babérlevél, só, rozmaring, oregánó, édes-nemes fűszerpaprika

Kerülendő:

  • erős, csípős fűszerek

Folyadékbevitel

A megfelelő folyadékfogyasztás hozzájárul a szervezet hidratáltságához, valamint az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez. Általánosan 30 ml folyadékra van szüksége a szervezetnek testtömegkilogrammonként. Példaként ez egy 65 kg-os nő esetében 65 kg x 30 ml = 1950 ml vagyis közel 2 l folyadékot jelent. A folyadékigényt számos tényező befolyásolja pl. megnövekedhet a nyári időszakban, valamint fizikai aktivitás végzése során. A műtét előtt kiemelten fontos, hogy szervezetünk optimális folyadékellátottságát biztosítsuk.

Ajánlott:

  • szénsavmentes víz, világosra főzött gyümölcstea (ízesítve kevés cukorral, citromlével)
  • friss zöldség- és gyümölcslevek (alma, szőlő, meggy, őszibarack) vízzel hígítva

Kerülendő:

  • magas cukortartalmú italok

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!