Az alábbi tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a műtét előtti időszakban az Ön lehető legjobb felkészülését biztosítsa a megfelelő táplálkozás kialakításával. Az étrend alapelveinek követése fontos eleme az Ön terápiájának, hiszen megfelelő tápanyag bevitellel tudnak a szervezet felépítő, gyógyuló és védekező folyamatai működni. Kiemelten fontos, hogy a műtétet megelőzően elkerüljük a tápanyaghiányos állapotot, illetve, hogy szervezetét felkészítsük a beavatkozás által okozott megterhelésre. Testtömegét ellátói akár több alkalommal is megmérik majd a műtét előtti időszakban. Célszerű azonban a gyakoribb otthoni testtömegmérés is (hetente
vagy két hetente 1 alkalommal), mérleg segítségével. Amennyiben fogyást tapasztal, úgy erre mindenképpen hívja fel kezelőorvosa, dietetikusa figyelmét!
Az étrend célja:
- általános állapot támogatása
- ideális testtömeg elérése, fenntartása (főként fogyás esetén)
- energia- és tápanyaghiány megelőzése
- székelés normalizálása
Az étrend alapelvei:
- étvágytalanság esetén gyakori, kisebb mennyiségű ételek fogyasztása
- fehérjebő, teljes értékű fehérjében gazdag (teljes értékű fehérjeforrások: húsok,
húskészítmények, tej és tejtermékek, halfélék, tojás) - vitaminokban és ásványianyagokban gazdag
- rostokban gazdag (minimum 30 g/nap)
- kímélő fűszerezésű
Gabonaipari termékek (lisztek, tészták, cereáliák)
Ajánlott:
- fehér- és teljeskiőrlésű lisztek, gabonapelyhek (zab-, kukorica-, rizspehely),
- korpafélék
- teljeskiőrlésű-, durum- és hagyományos tojásos száraztészták
- fehér rizs, barna rizs
- egyéb ceráliák: köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, quinoa
Elkészítés:
- lisztek és pelyhek: sűrítéshez, ételek készítéséhez, joghurtba vagy kefirbe keverve, levesbetétként
- tészták: levesbetétként, köretként, önálló étel alapjaként pl. zöldséges-húsos szósszal
- rizs és egyéb ceráliák: főzve, párolva, ízesíthető zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal
Pékáruk és sütőipari termékek
Ajánlott:
- fehér-, barna-, teljeskiőrlésű kenyér, zsemle, kifli, kalács, korpás termékek
- háztartási keksz, kétszersült, pászka, hamlet, abonett, puffasztott rizsszelet
Kerülendő:
- rendszeresen fogyasztva hajtogatott és vajas tészták, egyéb magas zsír és cukortartalmú pékáruk
Zöldség és főzelék készítéshez szükséges alapanyagok
Ajánlott:
- minden zöldségféle egyéni toleranciának megfelelően fogyasztható pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, fejes saláta, főző- és sütőtök, brokkoli, patisszon, cukkini, paszternák, csicsóka, padlizsán, spárga, sóska, spenót, burgonya, édesburgonya, paradicsom, paprika, kígyóuborka, hagymafélék (vöröshagyma,
lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma) - szárazhüvelyesek egyéni toleranciának megfelelően beilleszthetőek az étrendbe (puffasztó hatás csökkenthető áztatással, főzővíz elöntésével)
Elkészítés:
- ezekből az alapanyagokból készíthető önálló étel, köret, feltét, ízesítő- és töltőanyag, saláták, töltött és rakott ételek, főzelékek, mártások, zöldséges italok és turmixok
Gyümölcsfélék
Ajánlott:
- minden gyümölcs egyéni toleranciának megfelelően fogyasztható pl. alma, banán, őszibarack, nektarin, meggy, cseresznye, görög- és sárgadinnye, narancs, mandarin, aprómagvas gyümölcsök (szőlő, eper, málna, ribizli, egres, szeder, kivi), sárgabarack, ananász, körte, szilva, cseresznye, meggy
- olajos magvak (dió, mogyoró, mák, mandula), aszalt gyümölcsök
Elkészítés:
- hámozva, pürének, mártásnak, kompótként, levesnek, gyümölcsös italnak és turmixnak
Tej, tejtermékek, tojás
Ajánlott:
- tej, natúr és gyümölcsjoghurtok, kefir
- tejföl (ételízesítésre, habaráshoz), 10-20%-os főzőtejszín
- félzsíros vagy zsírszegény tehéntúró, cottage cheese
- sajtok: trappista, óvári, tolnai, mozzarella, edami, pannónia, sajkrémek
- vaj, vajkrémek
- hetente 3-5 db tojás egyéni tolerancia szerint
Elkészítés:
- önálló ételként, ételhez adva
- tojás: önálló ételként főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, zsírszegényen elkészítve teflonban, ételkészítéshez pl. vagdaltak, húsgombócok lazítására, dúsítására, tészták készítéséhez
Húsok
Ajánlott:
- csirke soványabb húsrészei: csirke, pulyka bőre nélkül (comb, mell)
- sertés: karaj, comb
- marhahús: felsál, fehérpecsenye
- fiatal bárány, borjú húsa
- csirke- és pulykamáj
Elkészítés:
- húsgombóc, felfúlj, párolt vagy egyben sült vagdalt, natúrszelet
- egyben sült, töltött vagy zöldséggel tűzdelt hús, sütőzacskóban sütve, levesbe főzve
- a húsokat párolhatjuk együtt zöldségekkel, gyümölcsökkel
Kerülendő:
- füstölt húsok, zsíros húsrészek rendszeres fogyasztása
Húskészítmények
Ajánlott:
- zsírszegényebb (20% zsírtartalom alatti) készítmények: csirke- és pulykamellsonka, gépsonka, fátyol- és selyemsonka, aszpikos pulykafelvágott, magasabb hústartalmú párizsi, krinolin, virsli
Kerülendő:
- zsíros, füstölt húskészítmények rendszeres fogyasztása: szalonna, kolbász, szalámi, disznósajt, töpörtyű. Vörös húsokat és magas sótartalmú húskészítményeket csak mértékkel fogyasszon!
Halak
Ajánlott:
- kecsege, harcsa, heck, makréla, tonhal, konzerv halak
Elkészítés:
- párolva, grillezve, natúran sütve teflon serpenyőben vagy sütőben
Édességek
Ajánlott:
- alkalmanként piskóták, sült alma, palacsinta túróval, gyümölccsel töltve, rétes, pite, túrókrém, fagylalt
Kerülendő:
- túlédesített, magas zsírtartalmú sütemények gyakori fogyasztása
Fűszerezés
Ajánlott:
- borsikafű, kapor, majoránna, kömény, petrezselyem, metélőhagyma, zeller, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, tárkony, babérlevél, só, rozmaring, oregánó, édes-nemes fűszerpaprika
Kerülendő:
- erős, csípős fűszerek
Folyadékbevitel
A megfelelő folyadékfogyasztás hozzájárul a szervezet hidratáltságához, valamint az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez. Általánosan 30 ml folyadékra van szüksége a szervezetnek testtömegkilogrammonként. Példaként ez egy 65 kg-os nő esetében 65 kg x 30 ml = 1950 ml vagyis közel 2 l folyadékot jelent. A folyadékigényt számos tényező befolyásolja pl. megnövekedhet a nyári időszakban, valamint fizikai aktivitás végzése során. A műtét előtt kiemelten fontos, hogy szervezetünk optimális folyadékellátottságát biztosítsuk.
Ajánlott:
- szénsavmentes víz, világosra főzött gyümölcstea (ízesítve kevés cukorral, citromlével)
- friss zöldség- és gyümölcslevek (alma, szőlő, meggy, őszibarack) vízzel hígítva
Kerülendő:
- magas cukortartalmú italok