Étkezési tanácsok

Miért fontos a megfelelő táplálkozás a műtét körüli (perioperatív)
időszakban?


Az étrendi kezelés a műtét körüli időszakban rendkívül fontos kiegészítő terápiát jelent. Sokat tehetünk saját gyógyulásunkért a kiegyensúlyozott és adott állapotnak megfelelő táplálkozás alapelveinek elsajátításával. A daganatos betegek kifejezetten kitettek a kóros tápláltsági állapot rizikójának, főként az alapbetegség és a sebészeti-onkológiai beavatkozások miatt. Olyan időszakok is előfordulhatnak, amikor egy-egy diagnosztikai vagy műtéti beavatkozás előtt vagy után átmenetileg fel kell függeszteni az étkezést. Megfelelően összeállított, változatos étrenddel a szervezet könnyebben tudja venni az akadályokat. Amennyiben tápláltsági állapota nem kielégítő, úgy az is előfordulhat, hogy emiatt a műtéti beavatkozás elhalasztásra kerül. Ilyen esetben kezelőorvosa és dietetikusa fog segíteni a megfelelő étrend kialakításában, illetve szükség esetén tápszerrel (speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerrel) való kiegészítésében.

Az étrend fontos alkotóelemei lesznek:

  • szénhidrátok
  • zsírok
  • állati és növényi eredetű fehérjék
  • vitaminok és ásványianyagok

Ezek megfelelő minőségi és mennyiségi bevitelével tud szervezetünk hozzájutni a szükséges tápanyagokhoz, így elkerülve a hiányállapotok kialakulását. Érdemes az életritmusnak megfelelő rendszerességet vinni az étkezésekbe. Ez azt jelenti, hogy legalább három, de akár öt alkalomra is eloszthatja napi étkezéseinek számát.
Az étkezések összeállításánál törekedjen a változatosságra és a válogasson bátran a különböző alapanyagok, élelmiszerek és ételkészítési módok közül. Részesítse előnyben az adott évszakban szezonális alapanyagokat (pl. zöldség- és gyümölcsféléket). Hasznos lehet néhány napra előre megtervezni a napi menüt (főként a meleg főétkezéseket pl. ebédet), melyek elkészítéséhez több alapanyag és idő is szükséges lehet. Helyes tervezéssel azonban kevesebb idő- és költségráfordítással tudunk tápláló ételeket elkészíteni. Fontos, hogy igyekezzen időt és nyugodt körülményeket teremteni egy-egy étel elfogyasztására.

A tájékoztató nem helyettesíti az egyéni, személyre szabott dietetikaitanácsadást és ajánlásokat, hanem minden esetben az ott elhangzott információkkal együtt érvényes.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!