Vizsgálatok

Nem elegendő szövettanilag bizonyítani a prosztatadaganatot, hanem a további kezelési terv felállításához, az egészségi állapot felméréséhez további vizsgálatok is szükségesek. A már rendelkezésre álló vizsgálati eredményektől, életkortól és általános állapottól is függ, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni. A legfontosabb vizsgálatokat foglaljuk össze. Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges az összes felsorolt vizsgálat elvégzése; máskor további vizsgálatok is szükségesek. Az Ön esetében szükséges vizsgálatokról kezelőorvosa részletesen tájékoztatni fogja.

Mielőtt a kezelési tervet felállítjuk, minden tervezett vizsgálat eredményére szükség van. A prosztatadaganat nagyon lassú lefolyású betegség, így a vizsgálatok szokásos várakozási ideje nem jelent további kockázatot. Azt is érdemes tudni, hogy a műtét vagy sugárkezelés nem kezdődhet azonnal a biopszia után, így ez a kényszerű várakozás is időt ad a vizsgálatok elvégzésére.

Prosztatadaganatnál a CT vizsgálatot a szervezet egészének áttekintésére alkalmazzuk. A kismedence és környékének megítélésére a CT vizsgálat más vizsgálatoknál (MR, TRUS) kevésbé alkalmas. A nyirokcsomóáttéteknek sincs különleges képe, csupán a méretnövekedés alapján következtethetünk nyirokcsomókban megjelent áttétekre.

Bővebben

Prosztatadaganat esetén az MR vizsgálat különösen alkalmas a prosztata környezetének és a kismedencének a vizsgálatára. Az ún. több paraméteres MR vizsgálat segíthet a daganat felismerésében, a prosztata körüli daganatos terjedés megítélésében, vagy része lehet az aktív követés alatt álló betegek kontrollvizsgálatának is.

Bővebben

A prosztatadaganat áttétei leggyakrabban a csontrendszerben jelennek meg. Ezek az áttétek fokozott csontátalakulást okoznak, melynek során a csont szerkezete megváltozik, és a csont törékennyé válik. A vizsgálatok azokat a gócokat mutatják ki a csontban, ahol fokozott az anyagcsere.

Bővebben

Vizsgálatok

 • CT vizsgálat

  Prosztatadaganatnál a CT vizsgálatot a szervezet egészének áttekintésére alkalmazzuk. A kismedence és...

 • MR vizsgálat

  Prosztatadaganat esetén az MR vizsgálat különösen alkalmas a prosztata környezetének és a...

 • Csontscintigráfia, SPECT

  A prosztatadaganat áttétei leggyakrabban a csontrendszerben jelennek meg. Ezek az áttétek fokozott...

 • Milyen vizsgálatok vannak még?

  Az elmúlt években számtalan új képalkotó módszer jelent meg. A prosztatadaganat vizsgálatához...