A here egyéb betegségei

A herében tapintott elváltozás: csomó, duzzanat vagy fájdalmas terület nem feltétlenül jelent rosszindulatú daganatot. Egyszerű fizikális és ultrahang vizsgálattal a diagnózis felállítható, és a daganat gyanúja kizárható. 

Ugyanakkor néhány nem daganatos elváltozás (ezeket akut scrotum összefoglaló elnevezéssel illetjük) haladéktalan kezelést és gyakran sebészi feltárást igényel.

A herecsavarodás (torsio testis) során a here az ondózsinór körül megcsavarodik, így a herét ellátó vérerek elzáródnak. Jellemző tünet a hirtelen jelentkező, erős, féloldali herefájdalom.

Bővebben

A here gyűjtőereinek kóros tágulata a felnőtt férfiak 15%-át érintő elváltozás. Szinte kivétel nélkül bal oldalon jelentkezik. Gyakran tünetmentes, esetenként húzó jellegű heretáji fájdalmat, és/vagy a nemzőképesség csökkenését okozhatja. A kivizsgálás része a herék álló és fekvő helyzetben ill. hasprés mellett történő fizikális és ultrahang vizsgálata. A visszértágulat okozta meddőség, vagy herefájdalom esetén műtéti megoldás alkalmazható.

Bővebben

 A hereburkok bármilyen behatásra (pl. gyulladás) gyakran reagálnak folyadéktermeléssel. A hereburok között felgyülemlett folyadék a herezacskó duzzanatát okozza. Tünete az egyik oldali here fájdalmatlan növekedése.

Bővebben

A here egyéb betegségei

 • A here egyéb betegségei
  • Herevízsérv

    A hereburkok bármilyen behatásra (pl. gyulladás) gyakran reagálnak folyadéktermeléssel. A...

  • Herevisszértágulat

   A here gyűjtőereinek kóros tágulata a felnőtt férfiak 15%-át érintő elváltozás. Szinte kivétel...

  • Heveny (és krónikus) mellékheregyulladás

   A mellékherék gyulladását okozhatja banális húgyúti fertőzés, vagy szexuális úton terjedő kórokozó (STD) is.

  • Herecsavarodás

   A herecsavarodás (torsio testis) során a here az ondózsinór körül megcsavarodik, így a herét...