Heredaganat

A hererák a férfi nemi szervben, a herében kialakuló daganatos megbetegedés. Összességében ritkán fordul elő, de fiatal férfiakban ez az egyik leggyakoribb daganat. A heredaganat jól gyógyítható, de ehhez elengedhetetlen, hogy korán felismerjék, és a kezelés haladéktalanul elkezdődjék. Az eredményes kezelés legfontosabb lépése, hogy a daganatot időben felismerjük! A herék könnyen vizsgálhatóak, ezért érdemes a rendszeres önvizsgálat lépéseit elsajátítani. Ha a gyanú felmerült, akkor egyszerű orvosi vizsgálattal a heredaganat igazolható, vagy kizárható. Ha a herében korábban nem tapintott, fájdalmatlan elváltozás jelenik meg; vagy a here tapintása megváltozik, haladéktalanul forduljunk urológushoz, mivel a heredaganat egyszerű vizsgálatokkal kimutatható vagy kizárható. Ne feledjük! A gyógyulás kulcsa az időben elvégzett vizsgálat! 

 

here a férfi nemi szervrendszer része. Szilva alakú, páros szerv, mely a hímvessző alatt, a herezacskóban helyezkedik el. A herében alakulnak ki a hímivarsejtek, valamint a herék felelősek a férfi nemi hormonok előállításáért is. 

Bővebben

Az eredményes kezelés legfontosabb lépése, hogy a daganatot időben felismerjük! A herék könnyen vizsgálhatóak, ezért érdemes a rendszeres önvizsgálat lépéseit elsajátítani. Ha a gyanú felmerült, akkor egyszerű orvosi vizsgálattal a heredaganat igazolható, vagy kizárható.

Bővebben

Előfordulhat, hogy a heredaganat kezelése károsítja a nemzőképességet. Amennyiben a beteg még családalapítás előtt áll, fel fogja ajánlani a sperma (hímivarsejtek) lefagyasztását, az ún. ondókonzerválást.

Bővebben

A csírasejtes daganatok kezelés komplex feladat. A legtöbb esetben a kezelés nem csupán a beteg életének megmentését és gyógyulását célozza, hanem azt is, hogy ezt a célt minél kevesebb mellékhatás és szövődmény árán érjék el. A kezelést ezért minden esetben egy orvosszakértői orvoscsoport (az ún. onkoteam) határozza meg.

Bővebben

A legtöbb heredaganatos beteg a daganatos here eltávolítását követően kemoterápiás (gyógyszeres) kezelésben részesül. A kemoterápiás kezelés több hatóanyag kombinációját tartalmazza, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a legalacsonyabb mellékhatás mellett. A pontos kezelési tervet és időtartamot a betegség típusa és stádiuma alapján az onkoteam határozza meg. 

A következő fejezet a leggyakoribb, ún. BEP kezelésben részesülő betegeknek szóló tájékoztatót tartalmazza.

Bővebben

Amikor betegek leszünk, minél többet szeretnénk megtenni az egészségünk visszanyeréséért. Ebben ígérnek segítséget az alternatív/kiegészítő terápiák. Fontos tudni, hogy ezek NEM HELYETTESÍTIK a heredaganat kezelését. Sok lehetőség van a kezelés kiegészítésére, de ezeket minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen némelyik hatástalan, vagy éppen káros lehet az alkalmazott kezelés mellett.

Bővebben

Az orvosi konzultáció rövid ideje alatt a betegek rengeteg információt kapnak. Összegyűjtöttük azokat a témákat és kérdéseket, amiket feltétlen javasolt a kezelőorvossal megbeszélni. Érdemes a konzultációra mindig kísérővel érkezni, hogy legyen kivel megbeszélni az elhangzottakat.

Bővebben

Heredaganat