Gyógyszerek

A prosztatadaganat „hormonkezelése”

A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben mesterségesen csökkentjük a férfi nemi hormonok szintjét, akkor a daganat növekedése is lelassul. Ez a daganat egyik legfontosabb kezelési lehetősége: az ún. androgén-deprivációs terápia (férfi nemi hormont csökkentő kezelés, röviden: ADT).

Bővebben

Enzalutamid

Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a korábban alkalmazott szereknek. Az enzalutamid előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Bővebben

Docetaxel és cabazitaxel

A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó) prosztatadaganat kezelésére használjuk. A cabazitaxel azokban az esetekben is használható, ahol a docetaxel hatása már kimerült. Ennek ellenére érdemes a docetaxel kezelés után más hatásmechanizmusú gyógyszert választani, mielőtt cabazitaxel kezelést kezdenénk.

Bővebben

Alfaradin

Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve sugárzással fejti ki hatását. A nagy erejű részecskesugárzás a csontban lévő áttétes daganatos gócokat pusztítja, de rövid hatótávolsága miatt a környező szövetekre már nem ártalmas. Annak ellenére, hogy hatását csak a csontban lévő áttéteken fejti ki, nem csak a csontokkal kapcsolatos tüneteket javítja, hanem a kezelt betegek túlélését is növeli.

Bővebben

Abirateron

Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben ez a csökkenés jóval markánsabb, ráadásul – mivel a hormon „gyártása” válik lehetetlenné – a daganat is nehezebben tud kibújni a gyógyszer hatása alól. A készítmény előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Bővebben