Csontegészség

A denosumab beavatkozik a csont anyagcseréjének szabályozásába, és megakadályozza a csont lebomlását.

Gyógyászati alkalmazását 2010-ben engedélyezték.

A csont a szervezetünkben folyamatosan újraépül. Ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve, megerősödik, másutt gyengül és elbomlik (ezért segít az aktív mozgás a csontegészség megőrzésében). A szervezet apró egységei, a sejtek egyik típusa folyamatosan új csontot készít, míg egy másik típus folyamatosan bontja a csontot. A két sejttípus szigorú szabályozás alatt áll, hogy az egyensúly nehogy felboruljon. A „csontbontó gépek” működését egy speciális anyag, a RANKL fehérje kapcsolja be és szabályozza. A denosumab ennek a szabályozó anyagnak, a RANKL fehérjének a működését akadályozza meg. RANKL fehérje nélkül a csontbontó gépek megállnak, a csont lebomlása lelassul az áttétekben, és a csontritkulás sem alakul ki. Sajnos a denosumab hatása nem teljes, így ahelyett, hogy a csont lebomlása „megáll”, helyesebb azt mondani, hogy a csont lebomlása „lelassul”.

A denosumab kezelés csontáttéteket adó prosztatadaganat esetén javasolt, hogy megelőzze a csontfájdalom és a csontrendszert érintő események (pl. törés, csigolyakompresszió, daganat következtében jelentkező magas kalciumszint) kialakulását. Fontos tudni, hogy a kezelés nem a daganat gyógyítására szolgál, hanem a csontrendszert védő, kiegészítő kezelés, melyet a daganat tényleges kezelése mellett, azzal együtt alkalmazunk.

A denosumab bőr alatti injekció, melyet 4 hetente adunk be. A kezelés mellett folyamatosan, naponta 500 mg kalcium és 400 NE D-vitamin pótlása szükséges!

A kezelés megkezdése előtt laborvizsgálatokat kérünk. A kezelés csak akkor végezhető el, ha a laboreredmények megfelelő tartományban vannak. Kalciumhiány esetén a kalciumot pótolni kell. Kiemelendő, hogy a denosumab kezelés a vese működését nem befolyásolja. Rossz veseműködés esetén zoledronsav helyett denosumab kezelést szükséges választani. Veseelégtelenség esetén sajnos denosumab kezelés sem végezhető.

A denosumab kezelés mellett is előfordulhatnak mellékhatások. A mellékhatások többnyire ritkán jelentkeznek és átmenetiek, de néha a denosumab mellett is előfordulhatnak nagyon súlyos következménnyel járó szövődmények!

Leggyakrabban csont- és izomfájdalom jelentkezik a kezelés mellett, de a fájdalom miatt a kezelést csak nagyon ritkán kellett megszakítani.

A denosumab kezelés is csökkenti a vér kalciumszintjét. Ennek megelőzésére folyamatos kalcium- és D-vitaminpótlás szükséges, valamint a kezelés előtt a kalcium szintjét laborvizsgálatokkal is ellenőrizzük.

Ha az alacsony kalciumszint mégis kialakul, szívritmuszavarok és ideggyógyászati tünetek (görcskészség, akár merevgörcs vagy érzészavarok) jelentkezhetnek.

A denosumab kezelés mellett is kialakulhat az állkapocscsont elhalása. Ez a mellékhatás szerencsére ritkán jelentkezik.

Nem ismert, hogy milyen okok miatt alakul ki a csontelhalás, valószínűleg a daganatos betegség, a kezelésre adott gyógyszerek, a fogak rossz állapota és a szájban természetesen jelenlévő kórokozók mind szerepet játszanak.

Nagyon fontos! Még mielőtt a denosumab kezelés megkezdődne, kötelező a fogorvosi vizsgálat és a rossz fogak kezelése! A kezelés alatt és után megfelelő szájápolásra és a rutinszerű fogászati ellenőrzések elvégeztetése szükséges! Minden szájüregi tünetet, mint például a fog mozgását, fájdalmat, duzzanatot vagy nem gyógyuló fekélyeket vagy váladékozást a kezelőorvosnak haladéktalanul jelezni kell!

Ha a kezelés alatt mégis fogászati beavatkozás válik szükségessé, akkor azt megfelelő előkészítés után, a denosumab kezeléstől a lehető legtávolabbi időpontban kell elvégezni, lehetőleg a csontelhalás kezelésében jártas fogorvossal vagy szájsebésszel együttműködve.

A kialakult csontelhalás meggyógyítása nem egyszerű. A gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítók, antibiotikum) mellett néha szájsebészeti beavatkozás is szükségessé vállhat. Kezelését mindig abban jártas fogorvos vagy szájsebész vezetésével végezzük.