Prosztata egyéb betegségei

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

A prosztata az életkor folyamán növekszik, amit jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak nevezünk. Ezt a prosztatát alkotó sejtek folyamatos szaporodása okozza (melyet BPH-nak, benignus prosztata hiperpláziának nevezünk). Ahogyan a prosztata mérete növekszik, egyre nehezebben távozik a vizelet a húgycsövön, mert az áthalad a prosztatán. Ezeket a panaszokat alsó húgyúti tünetcsoportnak hívjuk.

Bővebben

Prosztatagyulladás

A prosztatában kialakuló gyulladás több formában jelentkezhet.

Bővebben

Prosztata betegség tüneteinek nemzetközi értékelése (IPSS)

A kérdőív segít felmérni az alsó húgyúti tünetek súlyosságát. Ezek a tünetek leggyakrabban a prosztata megnagyobbodása miatt alakulnak ki, de más megbetegedések, akár rosszindulatú prosztatadaganat jelei is lehetnek. A kérdőív természetesen nem tartalmazza az összes prosztatával kapcsolatos tünetet, valamint csupán tájékoztatásra szolgál. A kérdőív kitöltése nem helyettesíti az urológiai szakvizsgálatot és az urológussal történő személyes megbeszélést!

Bővebben

Rosszindulatú prosztatadaganat

Rosszindulatú daganat esetén a prosztatában kóros sejtburjánzás indul be, a sejtek kontroll nélkül osztódnak és növekednek. Korai állapotban a kóros sejtcsoport csak a szerv határain belül helyezkedik el, míg előrehaladott állapotban a környező szervekre, szövetekre is terjed, sőt a vér- vagy a nyirokáram útján távoli áttéteket is képezhet. A prosztatadaganat áttéteinek gyakori célpontja a csontrendszer.

Bővebben