A prosztata megbetegedései

A prosztata a férfiak gesztenye méretű és alakú mirigye, mely a kismedencében, a húgyhólyag alatt és a húgycső körül helyezkedik el. A prosztata által termelt váladék az ondóváladék része. Az ejakuláció vagy kilövellés során az ondósejtek az ondóváladékkal együtt távoznak a húgycsőből. A prosztata váladéka táplálja és védi az ondósejteket, elősegíti azok célba jutását a megtermékenyítés során.

A prosztata betegségei rengeteg férfit érintenek. Összefoglaltuk a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a prosztata gyulladás és a rosszindulatú prosztata daganat legfontosabb tudnivalóit. Tájékoztatónkban egy kérdőívet is talál „Prosztata betegség tüneteinek nemzetközi értékelése” címmel, ami segít az alsó húgyúti panaszok felmérésében.

Ha a kérdőív eredménye indokolja, vagy akár más jellegű urológiai panaszai vannak, mielőbb javasolt az urológiai szakvizsgálat. Ha Ön elmúlt 50 éves, akkor még teljes panaszmentesség esetén is javasolt az urológus felkeresése.

A prosztata az életkor folyamán növekszik, amit jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak nevezünk. Ezt a prosztatát alkotó sejtek folyamatos szaporodása okozza (melyet BPH-nak, benignus prosztata hiperpláziának nevezünk). Ahogyan a prosztata mérete növekszik, egyre nehezebben távozik a vizelet a húgycsövön, mert az áthalad a prosztatán. Ezeket a panaszokat alsó húgyúti tünetcsoportnak hívjuk.

Bővebben

Rosszindulatú daganat esetén a prosztatában kóros sejtburjánzás indul be, a sejtek kontroll nélkül osztódnak és növekednek. Korai állapotban a kóros sejtcsoport csak a szerv határain belül helyezkedik el, míg előrehaladott állapotban a környező szervekre, szövetekre is terjed, sőt a vér- vagy a nyirokáram útján távoli áttéteket is képezhet. A prosztatadaganat áttéteinek gyakori célpontja a csontrendszer.

Bővebben

A kérdőív segít felmérni az alsó húgyúti tünetek súlyosságát. Ezek a tünetek leggyakrabban a prosztata megnagyobbodása miatt alakulnak ki, de más megbetegedések, akár rosszindulatú prosztatadaganat jelei is lehetnek. A kérdőív természetesen nem tartalmazza az összes prosztatával kapcsolatos tünetet, valamint csupán tájékoztatásra szolgál. A kérdőív kitöltése nem helyettesíti az urológiai szakvizsgálatot és az urológussal történő személyes megbeszélést!

Bővebben

A prosztata megbetegedései