Gyógyszerek

Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve sugárzással fejti ki hatását. A nagy erejű részecskesugárzás a csontban lévő áttétes daganatos gócokat pusztítja, de rövid hatótávolsága miatt a környező szövetekre már nem ártalmas. Annak ellenére, hogy hatását csak a csontban lévő áttéteken fejti ki, nem csak a csontokkal kapcsolatos tüneteket javítja, hanem a kezelt betegek túlélését is növeli.

Az alfaradin gyógyászati alkalmazása 2013-tól engedélyezett.

Az alfaradin egy egyszerű kémiai elem, a rádium 223-as izotópja. A rádium a periódusos rendszer ugyanazon csoportjába tartozik, mint a csontokat nagy mennyiségben felépítő kalcium. Ez azt jelenti, hogy a két elem nagyon hasonló egymáshoz, így a szervezet nem tud különbséget tenni kettejük között. A daganatos áttétekben folyamatos csontátépülés zajlik, ezért nem csak a kalcium, hanem a rádium is beépül a csontba. A rádium nem stabil elem, hanem folyamatosan bomlik, átalakul. A bomlás során nagy energiájú alfasugárzás keletkezik, ami kémiai értelemben hatalmas részecske. Mint egy ágyúgolyó száguld el a bomlás helyéről, és elpusztítja az ott lévő daganatos sejteket. Viszont mérete miatt energiája gyorsan elenyészik, és már a közvetlen környezetében lévő sejtekben elakad. Ez védi az áttétektől (ahol a beépülés történik) távolabb elhelyezkedő egészséges sejteket.

A kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. Sajnos mivel hatását csak az áttéteken fejti ki, csak olyan beteg kezelésére alkalmas, akinek csak a csontjában van áttétképződés, és a korábbi kezelés már elégtelenné vált.

A kezelés – lassú intravénás injekció formájában – a sugárzó anyagokkal történő kezelésre felkészült nukleáris medicina osztályokon történik. Ön az injekciót négyhetente, összesen 6 alkalommal kapja meg. Technológiai okokból a kezelési napok meghatározottak, más napra nem tehetőek át. A kezelés előtt laboratóriumi vérvizsgálat történik, hogy az esetleges vérképzőszervi mellékhatást biztosan kizárjuk.

Mint a prosztatadaganat minden más új kezelésénél, az ADT kezelés itt is folyamatosan folytatódik.

Mivel az alfaradin a kalciummal „versenyez” a beépülés során, érdemesnek tűnik a kezelés környéki napokban a kalcium (és D-vitamin) pótlást felfüggeszteni.

A kezelés jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő és általában enyhék.

A csontvelő, ahol a vérképzés zajlik, a kezelt daganatos gócok közelében helyezkedik el. Emiatt előfordulhat, hogy a vérben lévő vérlemezkék, esetleg a fehérvérsejtek vagy vörösvértestek száma csökken. Ezt a mellékhatást minden kezelés előtt laborvizsgálattal ellenőrizzük.

A részecskesugárzás olyan kis távolságon belül elenyészik, hogy ez a mellékhatás nem fordul elő gyakrabban, mint alfaradin kezelésben nem részesült betegeknél.

Csontfájdalom, hasmenés, hányás, székrekedés előfordulhat a kezelés mellett. Az injekció helyén bőrreakció jelentkezhet. Mindezek a mellékhatások átmenetiek, és általában enyhék.

A kezelés után a környezet sugárterhelése minimális, ill. a sugárzás mértéke alacsonyabb, mint más izotópos sugárkezeléseknél. Különleges óvintézkedések az Ön otthonában nem szükségesek.

[BOX]

Ha Ön alfaradin kezelésben részesül, mindig beszélje meg kezelőorvosával a sugárzó izotópokkal történő kezelésre vonatkozó tudnivalókat, biztonsági szabályokat!

Gyógyszerek

 • A prosztatadaganat „hormonkezelése”

  A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben...

 • Docetaxel és cabazitaxel

  A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó)...

 • Abirateron

  Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben...

 • Enzalutamid

  Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a...

 • Alfaradin

  Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve...