Gyógyszerek

Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a korábban alkalmazott szereknek. Az enzalutamid előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Az enzalutamid gyógyászati felhasználását 2012-ben engedélyezték. Ahhoz, hogy az enzalutamid hatását megértsük, fontos tudni, hogy a tesztoszteron önmagában nem működik. A tesztoszteron csak akkor válik aktívvá, hatásossá, ha összekapcsolódik a nemi hormonokat fogadó molekulával, az ún. androgénreceptorral. Ez a tesztoszteron-androgénreceptor páros együtt, közösen válik hatékonnyá, és csak együtt képes a nemi hormonokra jellemző hatást kifejteni. Az ismeretterjesztő művek gyakran elfelejtik megemlíteni az androgénreceptort, a tesztoszteron rendkívül fontos kiegészítő párját.

Az eddig megismert gyógyszerek mind a tesztoszteron oldalán hatottak. Az enzalutamid ezzel szemben a tesztoszteron párját, az androgénreceptort rongálja meg visszafordíthatatlanul és nagy hatékonysággal. A kezelés eredményeként nem áll rendelkezésre androgénreceptor, és a prosztata működéséhez szükséges tesztoszteron-androgénreceptor páros nem alakulhat ki.

Az enzalutamid kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. Az enzalutamid előrehaladott, áttéteket okozó prosztatadaganat kezelésére szolgál. Akkor érdemes megkezdeni, ha az előző kezelés (többnyire docetaxel vagy ADT) már nem hatásos.

Nem ismerjük még a prosztatadaganatra ható új gyógyszerek ideális sorrendjét. Azt azonban fontos tudni, hogy a hasonló hatásmechanizmusú szerek közé (pl. abirateron és enzalutamid) érdemes egy más hatásmechanizmusú szert beilleszteni (pl. cabazitaxel).

A kezelés – mint minden más prosztatadaganatos kezelés – az ADT folytatása mellett történik.

Az enzalutamid kapszulából naponta, egyszerre (egy időben) négyet – összesen 160 mg-ot – kell bevenni. A kezelés az étkezéstől független, bármikor bevehető, de arra érdemes ügyelni, hogy minden nap ugyanabban az időpontban történjen a gyógyszer bevétele.

Az enzalutamid kezelés mellett szigorú ellenőrzés szükséges. Rendszeresen történik laborvizsgálat, valamint képalkotó vizsgálatok is. Ezek időpontja előre tervezhető, ezt érdemes már az első kezelés előtt a kezelőorvossal megbeszélni.

A kezelés jól tolerálható, de mellékhatások előfordulhatnak. A leggyakrabban jelentkező mellékhatások: fáradtság, hőhullám, fejfájás, illetve magas vérnyomás.

Az enzalutamid kezelés mellett nagyon ritkán görcsrohamokat figyeltek meg. Azoknál a betegeknél, akik görcsrohamra hajlamosak lehetnek (pl. agysérülésen, sztrókon átesett betegek, vagy agyi áttét esetén), ill. görcsküszöböt csökkentő szert szedő betegeknél a kezelés alatt fokozott elővigyázatosság szükséges, esetleg más gyógyszert célszerű választani.

Görcskészségre hajlamosító tényezők mellett adott enzalutamid kezelésben az autóvezetés és gépek kezelése kockázatos lehet, ezeket a tevékenységeket lehetőleg kerülni kell.

A kezelés mellett nagyon ritkán hasonló tünetekkel (görcsroham, fejfájás, zavartság vagy más neurológiai tünet) ún. posterior reversibilis encephalopathia szindróma (PRES) alakulhat ki. A PRES csak átmenetileg jelentkezik, ennek ellenére a kezelést ilyenkor fel kell függeszteni.

Fontos tudni, hogy az enzalutamid számos gyakran szedett gyógyszer hatékonyságát befolyásolja.

Nagyon fontos, hogy kezelőorvosát minden szedett gyógyszerről tájékoztassa, ill. ha új gyógyszert kezd szedni, azt is mielőbb jelezze! Az érintett gyógyszereket lehetőség szerint el kell hagyni, vagy hatásosságukat a kezelés folyamán ellenőrizni kell. Ha erre nincs lehetőség, akkor más szert célszerű választani.

Kedves betegeink! A tájékoztató célja, hogy a prosztatadaganatot és annak kezelési elveit jobban megismerjék. A tájékoztató azonban nem teljeskörű, nem tartalmaz minden információt, és nem helyettesíti a kezelőorvossal való személyes megbeszélést!

Gyógyszerek

 • A prosztatadaganat „hormonkezelése”

  A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben...

 • Docetaxel és cabazitaxel

  A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó)...

 • Abirateron

  Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben...

 • Enzalutamid

  Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a...

 • Alfaradin

  Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve...