Gyógyszerek

Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben ez a csökkenés jóval markánsabb, ráadásul – mivel a hormon „gyártása” válik lehetetlenné – a daganat is nehezebben tud kibújni a gyógyszer hatása alól. A készítmény előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Az abirateron 2011 óta használható a gyógyításban. A férfi nemi hormonok az ún. szteroid hormonok közé tartoznak. A szteroid hormonokat a szervezetben egy különleges „gyártósor” készíti el. Az egymás utáni lépéseket enzimek szabályozzák, melyeket legegyszerűbben a gyártósor egymás után álló gépeiként képzelhetünk el. A gyógyszer az egyik ilyen „gépet” kapcsolja ki, emiatt a gyártósor már nem tud további nemi hormonokat készíteni. A gyógyszer mindenütt hat, tehát a herékben és a mellékvesében  egyaránt megszűnik a nemi hormonok készítése.

A többi szteroid „gyártósorán” azonban feleslegben is megjelenhetnek hormonok (melyek nem tartoznak a nemi hormonok közé), ennek szabályozására az abirateron mellett kis dózisban szteroid (prednizolon) szedése szükséges.

Az abirateron kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. Az abirateron előrehaladott, áttéteket okozó prosztatadaganat kezelésére szolgál. Általában akkor érdemes megkezdeni, ha az előző kezelés már nem hatékony. Ritkán – ha a felismeréskor nagy mennyiségű áttét van jelen – az ADT kezeléssel együtt is megkezdhető.

Nem ismerjük még a prosztatadaganatra ható új gyógyszerek ideális sorrendjét. Azt azonban fontos tudni, hogy a hasonló hatásmechanizmusú szerek közé (pl. abirateron és enzalutamid) érdemes egy más hatásmechanizmusú szert beilleszteni (cabazitaxel).

A kezelés – mint minden más prosztatadaganatos kezelés – az ADT folytatása mellett történik. Az abirateron tablettából naponta, egyszerre (egy időben) kettőt – összesen 1000 mg-ot – kell bevenni.

Nagyon fontos, hogy a gyógyszer bevétele előtt és után két-két óráig étkezni nem szabad! A kezelés mellett reggel és este 5-5 mg (1 tabletta) prednizolon bevétele szükséges.

Az abirateronkezelés mellett szigorú ellenőrzés szükséges. Rendszeresen történik vérnyomásmérés, laborvizsgálat, valamint képalkotó vizsgálatok is. Ezek időpontja előre tervezhető, ezt érdemes már az első kezelés előtt a kezelőorvossal megbeszélni.

A tablettákat a magyarországi szabályozás szerint a betegek havonta (pontosabban 28 naponta) kaphatják meg. Ilyen kiszerelés viszont a prednizolon tablettából nincs, ezért a két szükséges kezelés eltolódik. Ha Ön abirateronkezelésben részesül, mindig ügyeljen arra, hogy a következő egyhónapos periódusra elegendő prednizolon tabletta (legalább 56 darab) álljon rendelkezésre! Erre kezelőorvosa is figyelni fog, de nagy segítség, ha a gyógyszerfelírás során jelzi, hogy a kiegészítő prednizolon tabletta hamarosan elfogy.

A kezelés jól tolerálható, de mellékhatások előfordulhatnak. Leggyakrabban jelentkező mellékhatások: lábszárban megjelenő vizenyő, a vér alacsony káliumszintje, magas vérnyomás, húgyúti fertőzések.

A kezelés következtében más szteroid hormonok szintje megemelkedhet. Ennek kivédésére szükséges a kiegészítő prednizolon kezelés, mert ezek emelkedett szintje magas vérnyomást, a vérsavó káliumszintjének csökkenését és folyadékvisszatartást okozhat. Súlyos szív- és érrendszeri betegeknél ezek a változások veszélyesek lehetnek, ezért ilyenkor más gyógyszert célszerű választani.

A kezelés mellett – eddig ismeretlen okból – átmenetileg a máj működését jelző laboratóriumi értékek megemelkedhetnek. Ennek ellenőrzésére rendszeres laborvizsgálatok szükségesek. Amennyiben a májfunkciós értékek emelkednek, a kezelést átmenetileg meg kell szakítani. Az értékek rendeződését követően csökkentett gyógyszerdózissal, folyamatos ellenőrzéssel a kezelés folytatható. A kezelés végleges megszakítására emiatt ritkán kerül sor. Az eddigi tapasztalatok szerint a laboreltérések ilyenkor is rendeződtek.

Súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknél más gyógyszert érdemes választani.

Kedves betegeink! A tájékoztató célja, hogy a prosztatadaganatot és annak kezelési elveit jobban megismerjék. A tájékoztató azonban nem teljeskörű, nem tartalmaz minden információt, és nem helyettesíti a kezelőorvossal való személyes megbeszélést!

Gyógyszerek

 • A prosztatadaganat „hormonkezelése”

  A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben...

 • Docetaxel és cabazitaxel

  A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó)...

 • Abirateron

  Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben...

 • Enzalutamid

  Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a...

 • Alfaradin

  Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve...