Gyógyszerek

A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó) prosztatadaganat kezelésére használjuk. A cabazitaxel azokban az esetekben is használható, ahol a docetaxel hatása már kimerült. Ennek ellenére érdemes a docetaxel kezelés után más hatásmechanizmusú gyógyszert választani, mielőtt cabazitaxel kezelést kezdenénk.

Először a tiszafa kérgéből állították elő őket. A docetaxel gyógyászati felhasználását 1995-ben engedélyezték. Igen hatékony és biztonságos kemoterápiás szer, emiatt a WHO az alapvető gyógyszerek listájára tette. Számos daganat kezelésére használjuk, pl. emlődaganat, fej-nyaki daganatok, gyomor- vagy tüdődaganat.

A docetaxel volt az első szer, mely a prosztatadaganatos betegeknek nem csupán az életminőségét javította, hanem az életüket is meghosszabbította.

A cabazitaxelt 2010-ben engedélyezték prosztatadaganat kezelésére. A cabazitaxel képes leküzdeni a szervezet docetaxellel szembeni ellenállását.

Ezeken kívül mind a mai napig nem találtak olyan „hagyományos” kemoterápiás gyógyszert, mely képes lenne a betegek életét is meghosszabbítani. (Az összes többi hatékony szer más elven működik, nem tartozik a kemoterápiák közé.)

A szervezet alapvető egységei, a sejtek osztódással szaporodnak, és pótolják az elpusztult sejteket. A daganatos betegség lényege, hogy a sejtek ellenőrzés nélkül szaporodnak, és nem csupán elpusztult társaikat pótolják, hanem hatalmas mennyiségben feleslegben „termelődnek”. Ez a két szer a sejtek osztódását akadályozza meg. Elsősorban a nagyon gyorsan osztódó daganatos sejtek pusztulnak el, de természetesen a gyógyszer ugyanúgy hat az egészséges sejtekre is. Különösen a gyors osztódású szövetek, a haj, a bél, a vérképzőrendszer van veszélyben. Az egészséges és a beteg, daganatos sejtek közötti legfontosabb különbség, hogy az egészséges sejtek képesek kiheverni a kezelés káros hatásait, míg a daganatos sejtek elpusztulnak a kezelés hatására. Sajnos a nem osztódó sejtek „kikerülik” a kezelést, és előbb-utóbb védekezni is megtanulnak, így a kezelés ugyan sokáig hatékony, de a betegség teljes meggyógyítására nem alkalmas.

Docetaxel (és cabazitaxel) kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. A docetaxel kezelés megkezdése azonnal indokolt (az ADT kezeléssel együtt), ha már a betegség felismerésekor nagyon nagy mennyiségű áttétet találunk. Más esetekben a docetaxel kezelés akkor indítható, ha az előző kezelés (általában ADT) hatékonysága kimerült. A docetaxel kezelésnek ugyan lehetnek kellemetlen mellékhatásai, mégis megfelelően biztonságos ahhoz, hogy akár idős betegeknél is alkalmazzuk.

Nagyon fontos! Mint a prosztatadaganat minden új kezelését, a docetaxel és cabazitaxel kezelést is folyamatos ADT kezelés mellett engedélyezték, ezért az ADT kezelés fenntartása – mint minden más kezelés mellett – a docetaxel és cabazitaxel kezelések mellett is szükséges!

A docetaxel kezelés onkológiai osztályon történik. A kezelés több ciklusból áll, melyek általában 3 hetente ismétlődnek. A kezelés kúraszerűen történik, vagyis – hacsak az Ön általános állapota nem teszi szükségessé – nem kell bentfekvésre készülni.

Minden kezelés előtt laborvizsgálat szükséges. Különösen a máj működését kell ellenőrizni, mert a docetaxel a májon keresztül ürül ki. Ha a máj működését jelző értékek nem megfelelőek, a gyógyszer mennyiségét csökkenteni kell.

A docetaxel vagy cabazitaxel kezelés mellett fellépő leggyakoribb mellékhatásokról külön cikkben olvashat.

Fontos! Ha Ön docetaxel kezelésben részesül, és a kezelés alatt úgy érzi, hogy a gyógyszer a véna mellé folyik, haladéktalanul szóljon a kezelőszemélyzetnek, mert a véna mellé került gyógyszer fájdalmas gyulladást okozhat!

 

Gyógyszerek

 • A prosztatadaganat „hormonkezelése”

  A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben...

 • Docetaxel és cabazitaxel

  A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó)...

 • Abirateron

  Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben...

 • Enzalutamid

  Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a...

 • Alfaradin

  Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve...