Gyógyszerek

A prosztatadaganat kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre.

Közel 80 éve felismerték, hogy a prosztatadaganat növekedéséhez férfi nemi hormonok szükségesek. Mind a mai napig a prosztatadaganat kezelésének alapvető lépése a férfi nemi hormonok szintjének csökkentése. Előrehaladott, metasztatikus betegségben ezt a kezelést minden más terápia mellett is folyamatosan alkalmazni kell. Néhány esetben a korán felismert daganatok kiegészítő kezelésére is alkalmazzuk.

Ma a daganatok gyógyítása robbanásszerűen fejlődik. A prosztatadaganat kezelésére is számos új gyógyszer jelent meg. Ma ezeket a gyógyszereket – a hormonszint folyamatos csökkentése mellett – az előrehaladott esetek kezelésére használjuk. Egymás után, lépcsőzetesen váltunk a gyógyszerek között, ahogy azt a betegség változása szükségessé teszi. A kezelés változtatásáról minden esetben egy orvosi bizottság, az ún. onkoteam dönt.

Fontos tudni, hogy feltétlenül szükséges a rendszeres orvosi ellenőrzés ahhoz, hogy a gyógyszeres kezeléssel a betegség lefolyását késedelem nélkül követni tudjuk. A kezelések a legtöbb esetben kiváló életminőséget biztosítanak, de akkor is jelenjen meg az ellenőrzésen, ha egyáltalán nem érzi betegnek magát!

A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben mesterségesen csökkentjük a férfi nemi hormonok szintjét, akkor a daganat növekedése is lelassul. Ez a daganat egyik legfontosabb kezelési lehetősége: az ún. androgén-deprivációs terápia (férfi nemi hormont csökkentő kezelés, röviden: ADT).

Bővebben

A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó) prosztatadaganat kezelésére használjuk. A cabazitaxel azokban az esetekben is használható, ahol a docetaxel hatása már kimerült. Ennek ellenére érdemes a docetaxel kezelés után más hatásmechanizmusú gyógyszert választani, mielőtt cabazitaxel kezelést kezdenénk.

Bővebben

Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben ez a csökkenés jóval markánsabb, ráadásul – mivel a hormon „gyártása” válik lehetetlenné – a daganat is nehezebben tud kibújni a gyógyszer hatása alól. A készítmény előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Bővebben

Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a korábban alkalmazott szereknek. Az enzalutamid előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adható.

Bővebben

Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve sugárzással fejti ki hatását. A nagy erejű részecskesugárzás a csontban lévő áttétes daganatos gócokat pusztítja, de rövid hatótávolsága miatt a környező szövetekre már nem ártalmas. Annak ellenére, hogy hatását csak a csontban lévő áttéteken fejti ki, nem csak a csontokkal kapcsolatos tüneteket javítja, hanem a kezelt betegek túlélését is növeli.

Bővebben

Gyógyszerek

 • A prosztatadaganat „hormonkezelése”

  A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben...

 • Docetaxel és cabazitaxel

  A docetaxel és a cabazitaxel kemoterápiás gyógyszerek. Mindkettőt az előrehaladott (áttéteket adó)...

 • Abirateron

  Az abirateron a férfi nemi hormonok termelését gátolja. A korábban alkalmazott szerekkel szemben...

 • Enzalutamid

  Az enzalutamid az antiandrogének közé tartozó gyógyszer, melynek hatékonysága többszöröse a...

 • Alfaradin

  Az alfaradin csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve...