Sugárkezelés

A sugárkezelés a prosztatadaganatok kezelésében fontos szerepet játszik. A prosztatadaganat minden rizikócsoportjában, stádiumában és szükség esetén műtét után is alkalmazható kezelés. A sugárkezelés lehet gyógyító szándékú vagy állapotjavító kezelés.

Gyógyító szándékú sugárterápiával a távoli áttéteket nem adó prosztatadaganatokat tudjuk gyógyítani. A kezelés hatására a daganatot sugárkárosodás éri, amitől a teljes daganat elpusztul. A daganaton kívül elhelyezkedő egészséges szöveteket sokkal kevesebb sugárzás éri, ezért ezek nem károsodnak.

A palliatív kezelés a betegség kimenetelét nem befolyásolja, azonban csökkenti a fájdalmat, és javítja a betegek életminőségét.

A sugárterápiát két fő csoportra oszthatjuk: külső (teleterápia) és belső (brachyterápia) kezelésekre.

Külső sugárkezelés során a sugárforrás az emberi szervezeten kívül helyezkedik el. A besugárzás csak rövid ideig tart, miközben a beteg a készülék asztalán fekszik. Ezt a kezelést több alkalommal ismételjük, hogy a daganatos szövetek elpusztuljanak, míg az környező egészséges szövetek képesek legyen kiheverni a sugárkárosodást.

Bővebben

A belső sugárkezelést a külsőtől az különbözteti meg, hogy ilyenkor a daganat közvetlen közelébe juttatjuk a sugárforrást, így az ép szövetek sugárterhelését csökkentjük.

Bővebben

A nem gyógyító szándékú kezeléseket nevezzük palliatív terápiának. A prosztatadaganat esetén ez általában a csontáttétek fájdalomcsillapító kezelését jelenti.

Bővebben

Sugárkezelés

  • Külső sugárkezelés

    Külső sugárkezelés során a sugárforrás az emberi szervezeten kívül helyezkedik el. A besugárzás...

  • Belső sugárkezelés

    A belső sugárkezelést a külsőtől az különbözteti meg, hogy ilyenkor a daganat közvetlen közelébe...

  • Palliatív sugárterápia

    A nem gyógyító szándékú kezeléseket nevezzük palliatív terápiának. A prosztatadaganat esetén ez...