Prosztatadaganat

A prosztatadaganat jelenlétét kizárólag szövettani vizsgálattal lehet igazolni. Számos laboratóriumi és képalkotó vizsgálat segít megalapozni a prosztatadaganat gyanúját – de a daganat igazolására ezek egyike sem képes, ahhoz mindenképpen szövetminta vizsgálata szükséges.

Amikor Ön urológiai szűrővizsgálatra jelentkezik, az urológus többféle vizsgálatot végez el. Ha a vizsgálatok eredménye prosztatadaganat gyanúját veti fel, akkor a daganat igazoláshoz szövettani mintavétel elvégzése is szükséges.

Az urológiai vizsgálat során általában nem csak a prosztatadaganat felismeréséhez szükséges vizsgálatokat végezzük el, hanem általános vizsgálatokat is. Ilyenkor a vizeletkiválasztással kapcsolatos szervek alapvető működését is ellenőrizzük, kiértékeljük az Ön panaszait, sőt az általános vizsgálat függvényében esetleg további részletes vizsgálatok is történhetnek.

Javasoljuk, hogy mindig jelezze orvosának, ha teljes urológiai állapotfelmérést szeretne, vagy ha éppen ellenkezőleg, kizárólag a prosztatadaganat vizsgálata miatt jelentkezik!

A prosztatadaganat tünetek nélkül kezdődik és lassan fejlődik ki. Ahhoz, hogy a prosztatadaganatot meg tudjuk gyógyítani, korán, még bármilyen tünet jelentkezése előtt fel kell ismernünk. Akkor kezelhetjük hatékonyan, ha már a tünetek jelentkezése előtt észrevesszük.

Bővebben

A PSA (Prosztata Specifikus Antigén) egy olyan vegyület, melyet a prosztata „termel”. A prosztatadaganat nagyobb mennyiségben készít PSA-t, így annak a szintje a vérben megemelkedik. A PSA-t vérmintából mutatják ki.

A PSA tünet- és panaszmentes férfiak esetén is használható a prosztatadaganat gyanújának felvetésére.

Bővebben

Az urológushoz forduló (vagy éppen emiatt nem forduló) betegek legnagyobb félelme: „benyúlnak a fenekembe”. A prosztata tapintása valóban a végbélen keresztül történik. A vizsgálat talán kellemetlen, de semmilyen fájdalommal nem jár.

Bővebben

Az urológiai vizsgálat vagy a laboratóriumi vérvizsgálatok felvethetik daganat gyanúját, de a prosztatadaganatot bizonyítani csak a biopszia vagy más beavatkozás során nyert szövettani minta feldolgozásával lehet.

Bővebben

Prosztatadaganat