Csontegészség

A csontrendszer és annak egészsége prosztatadaganatnál kiemelt fontosságú.

Az előrehaladott betegség elsődleges célpontja a csontrendszer, az áttétek itt jelennek meg először. A panaszok, a fájdalom kiindulópontja is legtöbbször a csontrendszer. A fájdalmak miatt nehezített vagy korlátozott mozgás elősegíti a csontozat életkorral együtt járó csökkenését. A kezelésben alkalmazott hormonmegvonás ezt a folyamatot tovább gyorsítja. Az áttétek környezetében a csontozat átalakul és törékennyé válik. A kevés mozgás mellett csökken az izomerő, gyakoribbá válnak az elesések. Részben emiatt, részben az áttétek miatt kóros törések alakulhatnak ki, melyek nehezen gyógyulnak, és tovább rontják a beteg általános állapotát.

Nagyon fontos, hogy a csontozat egészségét, állapotát megőrizzük, sőt lehetőség szerint javítsuk! Mit tehetünk ennek érdekében?

Az életmódváltás, a megfelelő étkezés és a rendszeres mozgás a csontozat megőrzésének alapja. Az Életmód fejezetben hasznos tanácsokat talál az egészséges életmód kialakításához.

A csontok építéséhez kalciumra és D-vitaminra van szükség. Kalciumot a megfelelő étkezéssel vihetünk be, D-vitamin napfény hatására természetesen is keletkezik a szervezetünkben. Mind a kalcium, mind a D-vitamin pótlására gyógyszerrel is van lehetőség.

A D-vitamin mennyisége laboratóriumi vizsgálattal meghatározható, és így a szükséges pótlás mennyisége pontosan beállítható.

Alfaradin kezelés előtt és után néhány napig érdemes a kalcium és D-vitamin pótlását átmenetileg felfüggeszteni, hogy ne a kalcium, hanem a gyógyszer épüljön be a csontokba.

A csontritkulás mértéke csontsűrűség méréssel meghatározható. Érdemes ezt a vizsgálatot elvégezni, mert a csontritkulás gyógyszerrel kezelhető.

A csontban lévő áttétek és a csontritkulás kezelésére ugyanazok a gyógyszerek szolgálnak: biszfoszfonátok, valamint a denosumab. Csontritkulásnál mindkét csoportból kevesebb alkalommal és kisebb mennyiség alkalmazása elegendő, mint az áttétes csontok védelménél.

A zoledronsav a biszfoszfonátok közé tartozik. A biszfoszfonátokat a csontok védelmére alkalmazzuk, de prosztatadaganat miatt kialakult áttétek esetén a zoledronsav a csoport leghatékonyabb képviselője.

Bővebben

A denosumab beavatkozik a csont anyagcseréjének szabályozásába, és megakadályozza a csont lebomlását.

Bővebben

Csontegészség

  • Zoledronsav

    A zoledronsav a biszfoszfonátok közé tartozik. A biszfoszfonátokat a csontok védelmére...

  • Denosumab

    A denosumab beavatkozik a csont anyagcseréjének szabályozásába, és megakadályozza a csont...