A jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A prosztata az életkor folyamán növekszik, amit jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak nevezünk. Ezt a prosztatát alkotó sejtek folyamatos szaporodása okozza (melyet BPH-nak, benignus prosztata hiperpláziának nevezünk). Ahogyan a prosztata mérete növekszik, egyre nehezebben távozik a vizelet a húgycsövön, mert az áthalad a prosztatán. Ezeket a panaszokat alsó húgyúti tünetcsoportnak hívjuk.

A kezelésre hatékony gyógyszeres terápiák állnak rendelkezésre, melyek segítségével a betegek évekig tünet és panaszmentesek lehetnek. Súlyos tünetek esetén - vagy a gyógyszerek kimerülése után - műtéti megoldással tudunk segíteni. Számos beavatkozás alkalmas idős, gyenge általános állapotú betegek kezelésére is.

Érdemes tudni, hogy a rosszindulatú prosztatadaganat is okozhat hasonló tüneteket, ezért a kivizsgálás során a daganatos megbetegedést ki kell zárni. 

A betegek ellátása a családorvos és az urológus közös feladata. Így érhetjük el, hogy a prosztata túltengésben szenvedő, idősödő férfiak alsó húgyúti tünetektől és panaszoktól mentes, teljes életet éljenek.  

 

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás és az alsó húgyúti tünetcsoport számtalan férfinak okoz panaszokat és életminőség romlást. A panaszokkal küzdő betegek egyszerűen felismerhetőek és egyszerű, fájdalmatlan vizsgálatokkal kivizsgálhatóak. A kivizsgálás fontos része a prosztata rosszindulatú daganatának ellenőrzése, a rákszűrés is.

Bővebben

A jóindulatú prosztata megnagyobbodásal járó tünetek gyógyszeres kezelésére sok lehetőség elérhető. Enyhe esetekben akár recept nékül kapható gyógynövénykivonatok is segíthetnek. A gyógyszeres kezelés két sarokpontja: a prosztata környéki izomzat ellazításával a vizeletáramlás megkönnyítése, vagy a prosztatára ható hormonok gátlásával a prosztata méretének csökkentése.

Bővebben

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás