Zoledronsav

A zoledronsav a biszfoszfonátok közé tartozik. A biszfoszfonátokat a csontok védelmére alkalmazzuk, de prosztatadaganat miatt kialakult áttétek esetén a zoledronsav a csoport leghatékonyabb képviselője.

Érdekes, hogy a biszfoszfonátokat már a XIX. században ismerték, narancsültetvényeken használták vízlágyításra. Az 1960-as években felismerték, hogy gátolják a hidroxilapatit oldását, mely a csont egyik legfontosabb összetevője. Gyógyászati felhasználása már ekkor megkezdődött, de csak további harminc év múlva derült ki, hogy a kémiai tulajdonságain túl szerteágazó daganatellenes hatással is bír.

A zoledronsav kezelés csontáttéteket adó daganat esetén javasolt, hogy megelőzze a csontfájdalom és a csontrendszert érintő események (pl. törés, csigolyakompresszió, daganat következtében jelentkező magas kalciumszint) kialakulását. Fontos tudni, hogy a kezelés nem a daganat gyógyítására szolgál, hanem a csontrendszert védő, kiegészítő kezelés, melyet a daganat tényleges kezelése mellett, azzal együtt alkalmazunk.

A zoledronsav infúziós kezelés, melyet kórházban adunk be. A kezelés mellett folyamatosan, naponta 500 mg kalcium  és 400 NE D-vitamin pótlás szükséges!

A kezelés megkezdése előtt laborvizsgálatokat kérünk. A kezelés csak akkor végezhető el, ha a laboreredmények megfelelő tartományban vannak. Kalcium-, ritkábban foszfát- vagy magnéziumhiány esetén a kezelés előtt ezeket pótolni kell. Ha a veseműködést jelző paraméterek csökkennek, akkor a gyógyszer adagolását módosítani kell, vagy a kezelést el kell hagyni. Ezt azért is fontos tudni, mert a laborvizsgálati eredményeket a kezelés előtt meg kell várni, vagy a laborvizsgálatot már a kezelés előtti napokban el kell végezni.

Megfelelő eredmények birtokában történik meg az infúziós kezelés. Az infúzió nagyon lassan, legalább 15 perc időtartam alatt folyik le. Érdemes a kezelés alatt nagyon sok folyadékot fogyasztani, vagy akár a várakozás alatt infúzión keresztül is folyadékot pótolni.

A zoledronsav kezelés hatásának teljes kialakulása 2-3 hónapot vesz igénybe.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi a zoledronsav kezelés optimális időtartama.

Eredetileg a kezelés ismétlését két éven át 3-4 hetente javasolták. Rengeteg beteg éveken át részesült a kezelésben. Újabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a kezelés hatékonysága nem romlik, ha az infúziókat ritkábban adjuk. Egyúttal nem sikerült igazolni, hogy az éveken keresztül elhúzódó kezelés tovább javítaná az eredményeket.

A zoledronsav kezelés mellékhatásai ritkák, de néha súlyos szövődmények jelentkezhetnek. Másrészt új, hatékony gyógyszereket vezettek be. Mindezek alapján érdemes megfontolni, hogy a kezelés teljes időtartama ne haladja meg az egy-két évet, és ez alatt az idő alatt is az eredeti ajánlásnál ritkábban történjék az infúzió beadása.

Amennyiben Ön zoledronsav kezelés előtt áll, a kezelés időpontjait és időtartamát feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával, hogy a kezelési tervek előnyeit és hátrányait közösen mérlegelni tudják!

A zoledronsav kezelés mellett is előfordulhatnak mellékhatások. Szerencsére ezek a mellékhatások többnyire ritkán jelentkeznek és átmenetiek, de fontos tudni, hogy néha nagyon súlyos következménnyel járó szövődmények is bekövetkezhetnek!

A beadást követően influenzaszerű reakciók jelentkezhetnek az első három napban.

Ilyen tünetek például: csontfájdalom, láz, fáradtság, ízületi, izomfájdalom, hidegrázás és az ízületi gyulladás következményes ízületi duzzanattal. Ezek a tünetek rendszerint néhány napon belül elmúlnak. Néha a betegek a tüneteket nem is kapcsolják össze a kezeléssel, átmeneti megfázásnak gondolják. Ennek ellenére, ha Önnek ilyen tünetei voltak, feltétlenül jelezze kezelőorvosának, mert a továbbiakban másik gyógyszerrel történő kezelés javasolt.

A kezelés mellett kialakulhat a veseműködés romlása. Ezt elősegíti, ha az infúziót túl gyorsan adják be, vagy a beteg nem fogyasztott elegendő folyadékot. A veseműködést jellemző laboratóriumi értékeket éppen ezért minden kezelés előtt ellenőrizni kell! Amennyiben a vesefunkció csökkent, a gyógyszer adagját is csökkenteni kell, vagy más kezelésre kell váltani! A legtöbb esetben a vesefunkció a kezelés megszakítását követően javul.

A zoledronsav kezelés a vér kalciumszintjét csökkenti. Ennek megelőzésére folyamatos kalcium és D-vitamin pótlás szükséges, valamint a kezelés előtt a kalcium szintjét laborvizsgálatokkal is ellenőrizzük.

Ha az alacsony kalciumszint mégis kialakul, szívritmuszavarok és ideggyógyászati tünetek (görcskészség, akár merevgörcs vagy érzészavarok) jelentkezhetnek.

A zoledronsav kezelés legrettegettebb szövődménye az állkapocscsont elhalása. Ilyenkor a szájban fájdalmas, nem gyógyuló seb jelenik meg. Ez a mellékhatás szerencsére nagyon ritkán jelentkezik.

Nem ismert, hogy milyen okok miatt alakul ki a csontelhalás, valószínűleg a daganatos betegség, a kezelésre adott gyógyszerek, a fogak rossz állapota és a szájban természetesen jelenlévő kórokozók mind szerepet játszanak.

Nagyon fontos! Még mielőtt a zoledronsav kezelés megkezdődne, kötelező a fogorvosi vizsgálat és a rossz fogak kezelése! A kezelés alatt és után megfelelő szájápolásra és a rutinszerű fogászati ellenőrzések elvégeztetése szükséges! Minden szájüregi tünetet, mint például a fog mozgását, fájdalmat, duzzanatot vagy nem gyógyuló fekélyeket vagy váladékozást a kezelőorvosnak haladéktalanul jelezni kell!

Ha a kezelés alatt mégis fogászati beavatkozás válik szükségessé, akkor azt megfelelő előkészítés után, a zoledronsav kezeléstől a lehető legtávolabbi időpontban kell elvégezni, lehetőleg a csontelhalás kezelésében jártas fogorvossal vagy szájsebésszel együttműködve.

A kialakult csontelhalás meggyógyítása nem egyszerű. A gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítók, antibiotikum) mellett néha szájsebészeti beavatkozás is szükségessé vállhat. Kezelését mindig abban jártas fogorvos vagy szájsebész vezetésével végezzük.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!