Új típusú hormonkezelések

Az elmúlt években számos új gyógyszer jelent meg, melyek mindegyike a férfi nemi hormonok szintjét csökkenti. A korábban alkalmazott gyógyszerekkel (ADT) szemben közös jellemzőjük, hogy többszörösen hatékonyak. Az ide tartozó gyógyszerek többsége majdnem teljesen meggátolja, hogy a nemi hormonok a prosztatasejtekhez kapcsolódjanak, és kifejtsék hatásukat. Más gyógyszerek a férfi nemi hormonk termelését gátolják, és így érnek el markáns tesztoszteron szint csökkenést. Ezek a készítmények előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adhatók.

Az új típusú hormonkezelések 2011 óta használhatók a gyógyításban. A férfi nemi hormonok az ún. szteroid hormonok közé tartoznak. A szteroid hormonokat a szervezetben egy különleges „gyártósor” készíti el. Az egymás utáni lépéseket enzimek szabályozzák, melyeket legegyszerűbben a gyártósor egymás után álló gépeiként képzelhetünk el. A gyógyszer az egyik ilyen „gépet” kapcsolja ki, emiatt a gyártósor már nem tud további nemi hormonokat (tesztoszteront) készíteni. A gyógyszer mindenütt
hat, tehát a nemi hormonok készítése a herékben és a mellékvesében is megszűnik. A többi szteroid „gyártósorán” azonban feleslegben is megjelenhetnek hormonok (melyek nem tartoznak a nemi hormonok közé), ennek szabályozására kis dózisban szteroid (prednizolon) szedése szükséges. A tesztoszteron önmagában nem működik, csak akkor válik aktívvá, hatásossá, ha összekapcsolódik a nemi hormonokat fogadó ún. androgénreceptorral. Ez a tesztoszteron-androgénreceptor páros csak együtt képes a nemi hormonokra jellemző hatást kifejteni. Az új típusú hormonkezelések másik része a tesztoszteron párját, az androgénreceptort rongálja meg visszafordíthatatlanul és nagy hatékonysággal. A kezelés eredményeként nem áll rendelkezésre androgénreceptor, és a prosztata működéséhez szükséges
tesztoszteron-androgénreceptor páros nem alakulhat ki. Az új típusú hormonkezelésekről minden esetben az onkoteam dönt. Ezek a gyógyszerek előrehaladott, áttéteket okozó prosztatadaganat kezelésére szolgálnak. Általában akkor érdemes ilyen kezelést indítani, ha az előző kezelés már nem hatékony. Ritkán – ha a felismeréskor nagy mennyiségű áttét van jelen – már a betegség felismerésekor alkalmazható új típusú hormonkezelés. . A kezelés – mint minden más prosztatadaganatos kezelés – az ADT folytatása mellett történik.
Alkalmazásához szigorú ellenőrzés szükséges. Rendszeresen történik vérnyomásmérés, laborvizsgálat, valamint képalkotó vizsgálatok is. Ezek időpontja előre tervezhető, ezekről a kezelőorvossal érdemes már az első kezelés előtt beszélni. A tablettákat a magyarországi szabályozás szerint a betegek havonta (pontosabban 28 naponta) kaphatják meg. Ezt az időtartamot a Covid-19 pandémia miatt 84 napra meghosszabbították. Ilyen kiszerelés viszont a prednizolon tablettából nincs, ezért a két szükséges kezelés eltolódik.

Prednizolon kezelés esetén mindig ügyelni kell arra, hogy a következő periódusra elegendő prednizolon tabletta álljon rendelkezésre! Erre a kezelőorvosa is figyel, de nagy segítség, ha a páciens a gyógyszerfelírás során jelzi, hogy a kiegészítő prednizolon tabletta hamarosan elfogy.

A kezelés jól tolerálható, de mellékhatások előfordulhatnak. A leggyakrabban jelentkező mellékhatások: lábszárban megjelenő vizenyő, a vér alacsony káliumszintje, magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, fáradtság, hőhullám, fejfájás. Az egyes gyógyszerek mellékhatásai ebben a csoportban különböznek, ezért a gyógyszeres kezelés kiválasztása és megkezdése előtt a kezelőorvossal konzultálni kell.

Kedves Urak! A tájékoztató célja, hogy a prosztatadaganatot és annak kezelési elveit jobban megismerjék. A tájékoztató azonban nem teljeskörű, nem tartalmaz minden információt, és nem helyettesíti a kezelőorvossal való személyes megbeszélést.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!