Prosztatagyulladás

A prosztatában kialakuló gyulladás több formában jelentkezhet.

A heveny gyulladásra jellemző az erős fájdalom, a magas láz, az elesett általános állapot. Ezekben a súlyos esetekben kórházi ellátás szükséges, ahol a megfelelő antibiotikumos kezelés mellett a beteg állapota folyamatosan ellenőrizhető.

A krónikus formákra sokkal inkább az enyhe tünetek jellemzőek. Igaz, hogy a tünetek és a fájdalom nem olyan erősek, de nagyon makacsok, folyamatosan, kínzóan jelen vannak.

Néhány esetben a kórokozó vagy a baktériumokra jellemző gyulladás kimutatható, máskor már nem látjuk a baktériumokat, csak a makacs panaszok maradtak meg. Ezeket az eseteket a krónikus kismedencei fájdalomszindrómák közé soroljuk.

A prosztatadaganat korai stádiumban – szemben a gyulladásos kórképekkel – nem okoz fájdalmat vagy panaszokat. Ugyanakkor prosztatadaganat a tüneteket okozó gyulladás mellett is előfordulhat, ezért ilyenkor is keresnünk kell a daganatos megbetegedést.

PSA (amiről itt olvashat) az egyik legfontosabb paraméter a prosztatadaganat felismerésében. Ennek értékét a gyulladásos kórképek jelentősen megemelhetik, így gyulladás mellett előfordulhat, hogy daganatos megbetegedés nélkül kapunk kóros értéket.

A teljes felgyógyulást követően legalább 3 hét várakozás ajánlott a prosztatadaganat felismerését célzó vizsgálatok előtt. Amennyiben a PSA érték magas, érdemes a vizsgálatot további várakozás után megismételni, ill. további vizsgálatokat végezni.

Prosztatagyulladás kezelése során mindig egyeztessük kezelőorvosunkkal, hogy mikor érdemes a prosztatadaganat felismerését célzó vizsgálatokat elvégeztetnünk!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!