Ondókonzerválás és tesztoszterinszint

Előfordulhat, hogy a heredaganat kezelése károsítja a nemzőképességet. Amennyiben a beteg még családalapítás előtt áll, fel fogja ajánlani a sperma (hímivarsejtek) lefagyasztását, az ún. ondókonzerválást.

A heredaganat és a kezelése is károsíthatja a nemzőképességet, akár teljes terméketlenséget okozva.

Emiatt minden heredaganattal diagnosztizált férfinek fel kell ajánlani a sperma (hímivarsejtek) lefagyasztásának, az ún. ondókonzerválásnak a lehetőségét, amit kezelőorvosa meg is tesz.

Maga a heredaganat csökkentebb termékenységgel jár együtt. Az, hogy a daganat károsítja a spermiumok termelését, vagy már egy eleve károsodott hereszövetben alakul ki a daganat, nem tisztázott. Kimutathatóan magasabb az azoospermia (az ondó nem tartalmaz spermiumokat) és oligozoospermia (csökkent spermium szám az ondóban) aránya a heredaganatosok között, az átlag (nem heredaganatos férfiak) populációhoz képest.

Az orvosi ellátás során az érintett here eltávolítása történik (magas, egyoldali castratio) lágyéki metszésből, a herét, a mellékherét, burkait és az ondóvezetéket veszik ki a műtét során. Az egyik here eltávolítása nem okoz terméketlenséget vagy tesztoszteronszint csökkenést, hiszen az ép, ellenoldali here képes a spermium- és hormontermelési feladatok ellátására. Azon betegek, akik kemoterápiás kezelést is kapnak, a termékenység elvesztésének rizikója jelentősen megemelkedik. Az alkalmazott kemoterápiás kombináció (BEP) kb. 30%-al emeli ennek esélyét.

Így akinek kemoterápiát javasolt kezelőorvosa, javasolt az ondókonzerválás elvégzése még a kezelés megkezdése előtt!

Az ondókonzerválás erre specializálódott centrumokban történik. A tárolás feltétele az egy évnél nem régebbi negatív anti-HIV 1, 2 illetve Hepatitis B és Hepatitis C lelet bemutatása, ezt vérmintából végzik, így egy vérvételre kap beutalót. Ugyancsak beutalóval látja el kezelőorvosa a konzerválás elvégzésére. Előre egyeztett időpontban várják a centrumban, ahova javasolt 3-4 nap önmegtartóztatást követően érkezni. Itt megtörténik a minta leadása és egy spermium szám mérés után, amennyiben megfelelő a minta, a fagyasztás is megtörténik. A betegnek az éves fagyasztás díját kell fizetnie, a többi költség a diagnózis (C6290) miatt OEP támogatott.

A kezelés befejezése után kontrollvizsgálatok történnek az onkológiai irányelveknek megfelelően. Kezelést követően 2 évig nem ajánlott a gyermekvállalás. Ezt követően a betegek többségének természetes úton lesz gyermeke. Ez esetben a beteg döntése alapján nem szükséges a fagyasztott minta további tárolása. Amennyiben több mint 1 év rendszeres (heti 2-4 alkalom) próbálkozás után sem fogan meg a magzat, úgy ajánlott mindét partner termékenységét kivizsgálni nőgyógyász illetve urológus vagy andrológus szakorvossal. A férfi termékenységének károsodottsága esetén a lefagyasztott minta segítségével IVF (in vitro fertilizáció, „lombik”) módszerrel lehet a gyermekvállalásba belekezdeni. Hazai adatok a felhasználási arányról nincs, de a nemzetközi eredmények azt mutatják, hogy a fagyasztott minták 85-88%-át nem használják fel, a legtöbb esetben természetes úton fogan meg a gyermek.

Néha előfordul, hogy a daganatos betegség mindkét herét érinti, ennek kialakulása lehet egyidőben, vagy az egyik oldali daganat a másik kialakulását és kezelését követően évekkel jelenik meg. A végeredmény, hogy ilyenkor kétoldali kasztráció történik. Ezeknél a betegeknél a spermium- és a tesztoszterontermelés megszűnik, ezért ondókonzerválás a műtétet megelőzően kell, hogy megtörténjen, valamint tesztoszteronpótlás is szükséges.

Kinek ajánlott leginkább az ondókozerválás:

-aki családalapítás előtt áll

-aki a kezelés során kemoterápiás kezelést is kap

-akit kétoldali heredaganattal diagnosztizáltakszűnik, ezért ondókonzerválást és tesztoszteronpótlást mindenképpen el kell végezni.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!