Lokalizált veserák kezelése

A lokalizált veserák elsődleges kezelése a daganat oly módon történő eltávolítása, hogy a vese egészséges, daganatmentes része megmaradjon.

Szükség lehet azonban az érintett vese teljes eltávolítására is. Amennyiben indokolt, a környező nyirokcsomókat is kiveszik. Amikor arról döntenek, hogy a teljes vesét eltávolítják-e, vagy annak csak a daganatos részét, figyelembe veszik a vesetumor méretét, elhelyezkedését, növekedésének irányát, a daganatok számát,  illetve azt, hogy milyen a két vese egymáshoz viszonyított működési aránya. Amennyiben a betegnek csak egy működő veséje van, az urológiai sebészek mindenképpen törekszenek a vese legalább részleges megtartására.

Összességében:  

  • Ha a képalkotó vizsgálatok alapján több daganatot igazolnak a vesében, illetve, ha a daganat centrálisan helyezkedik el, és a másik vese jól működik, nagyobb eséllyel fogják a teljes vesét eltávolítani (radikális nefrektómia).
  • Egyéb esetekben az urológiaisebész arra törekszik, hogy a vesének csak a daganatos részét távolítsa el (vesetumor reszekció; nefron-kímélő részleges nefrektómia).

A vese teljes eltávolítása (radikális nefrektómia)

A radikális nefrektómia orvosi kifejezés, mely a vese és a környező szövetek (a vese zsíros tokja, környező nyirokcsomók) teljes eltávolítását jelenti. A vese létfontosságú, páros szerv; de a legtöbb esetben az életminőséget nem befolyásolja, ha az egyik vesét el kell távolítani. Későbbiekben az illető  teljes életet tud élni, természetesen az egyedüli, úgynevezett „szoliter” vese egészségére fokozottan ügyelnie kell..

Nefron kímélő eljárások: nefron kímélő műtétről akkor beszélünk, ha nem a teljes vesét, hanem annak csak egy részét távolítják el. A vese a vérből a méreganyagokat kicsiny struktúrák, ún. vesetestecskék (nefronok)- segítségével távolítja el. A méreganyagok a vizeletbe kerülve távoznak a szervezetből. Amikor nem távolítják el a teljes vesét, a megmaradó nefronok továbbra is el tudják látni a méregtelenítési fuknciót. A legtöbb urológus, ha csak mód van rá, ezt a módszert választja, főleg, ha a másik vese működése sem tökéletes, hiszen ilyenkor minden egyes működő nefronra szükség van.

A nefron kímélő eljárásoknak két fajtája van: 

  • Műtét során az urológiaisebész a vesének csak egy részét távolítja el (vesetumor reszekció, parciális nefrektómia)
  • Égetéssel (radiofrekvenciás abláció), illetve fagyasztással (krio-abláció) roncsolják a daganatot. Ez utóbbi terápiás lehetőségeket az intervenciós radiológusok végzik.

Műtét utáni kezelés:

Lokalizált daganat műtéti eltávolítását vagy egyéb helyi ellátását követően további kezelés általában nem szükséges. a műtét után adott úgynevezett adjuváns terápiák hatékonyságát több kutatás programban is vizsgálták, de egyik kezelési lehetőség sem járt bizonyított előnyökkel. A  kezelt és a nem kezelt csoportban ugyanakkora maradt a kiújulás a más szerveket érintő daganatos megbetegedésekhez képest egyébként viszonylag alacsony kockázata.

A jelenlegi európai urológiai-onkológiai ajánlások alapján a kezelőorvos rendszeresen, meghatározott időpontokban végzett képalkotó vizsgálatokkal szorosan követi a műtéten átesett betegek állapotát, hogy amennyiben a daganat kiújul, időben el lehessen kezdeni a megfelelő kezelést. Ezért nagyon fontos, hogy az előjegyzett vizsgálatokon mindig minden érintett megjelenjen! 

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!