Külső sugárkezelés

Magyarország összes sugárterápiás központjában „lineáris gyorsítókat” használunk a kezelésre. Ezek a gépek nagy energiájú fotonsugárzást bocsátanak ki, ami az emberi bőrön áthatolva fejti ki daganatpusztító hatását.

Fontos, hogy a sugárkezelés pontosan a prosztatát és a daganatot célozza, de a környező szöveteket a lehető legkisebb mértékben érje el. Ehhez a kezelés előtt kontrasztanyag nélküli CT vizsgálatot végzünk. Ezt a vizsgálatot már a kezelésnek megfelelő pozícióban végezzük el. Mivel minden egyes kezelésnek azonos pozícióban kell történnie, a lábakat ill. a csípőt minden alkalommal ugyanúgy rögzítjük.

A sugárkezelés elpusztítja a daganatot, míg az egészséges szövetek képesek kiheverni a sugárkárosodást. Az egészséges szövetek védelme érdekében a kezelések 6-8 hetet vesznek igénybe (33-39 alkalom). A kezeléseket hetente 5 alkalommal (minden munkanapon) végezzük. A mai modern gépek forgómezős kezeléseket végeznek, ezért Ön a csípője körül egy-két kört leíró, forgó gépet láthat. Ez általában pár percet vesz igénybe, amit a kezelés ellenőrzésére végzett CT vizsgálat megnövelhet.

Javasoljuk, hogy a kezelés időtartama alatt tartson puffasztó étel mentes diétát, mely segíti a pontos célzást, javítja a kezelés végeredményét, és csökkenti a mellékhatásokat.

A sugárkezelés mellett a műtéti beavatkozásokhoz hasonló arányban léphetnek fel mellékhatások, de másfélék. A külső sugárkezelés alatt fellépő leggyakoribb mellékhatások:

  • fokozott hasmenés (4-6-nál több széklet naponta),
  • fokozott vizelési inger,
  • csípő vizelet, vizeletelakadás.

A legtöbb esetben a mellékhatások a kezelés végére enyhülnek, majd heteken belül megszűnnek. Ha panaszai továbbra is fennállnak, javasoljuk, hogy beszéljen kezelőorvosával. Néha kialakul a végbél vagy a húgyhólyag krónikus gyulladása, amit véres széklet- vagy vizeletetürítés kísér, és gyakran okoz nehezen csillapítható fájdalmat is. Belgyógyászati vagy urológiai kezelésre is szükség lehet.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!