Helyi sugárzással ható gyógyszer

Ez a készítmény csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve sugárzással fejti ki hatását. A nagy erejű részecskesugárzás a csontban lévő áttétes daganatos gócokat pusztítja, de rövid hatótávolsága miatt a környező szövetekre már nem ártalmas. Annak ellenére, hogy hatását csak a csontban lévő áttéteken fejti ki, nem csak a csontokkal kapcsolatos tüneteket javítja, hanem a kezelt betegek életét is meghosszabbítja. A rövid hatótávolság miatt a gyógyszer nem veszélyes a beteg környezetében élő személyekre.

A rádium (és annak ún. 223-as izotópja) a periódusos rendszer ugyanazon csoportjába tartozik, mint a csontokat nagy mennyiségben felépítő kalcium. A két elem egymáshoz nagyon hasonló, így a szervezet kettejük között nem tud különbséget tenni.
A daganatos áttétekben folyamatos csontátépülés zajlik, ezért nem csak a kalcium, hanem a rádium is beépül a csontba. A rádium nem stabil elem, hanem folyamatosan átalakul,bomlik. A bomlás során nagy energiájú alfa sugárzás keletkezik. A sugárzás nagy
energiájú alfa részecskékből áll, amelyek a bomlás helyérőlszinte ágyúgolyóként elszáguldanak , és elpusztítják az ott lévő daganatos sejteket. A részecskék mérete viszont nagy, ezért hamar elakadnak. . Az áttétektől távolabb elhelyezkedő egészséges
sejteket ezért az alfa sugárzás nem károsítja. A kezelésről minden esetben az onkoteam dönt. Mivel ez a szer hatását csak a csontáttéteken fejti ki, csak olyan esetekben
alkalmazható, amikor a csontáttétes betegség korábbi kezelésre már elégtelenül reagál. A kezelés – lassú intravénás injekció formájában – a sugárzó anyagokhoz értő nukleáris medicina osztályokon történik. Az injekciót négyhetente, összesen 6 alkalommal alkalmazzák. Technológiai okokból a kezelési napok meghatározottak, és nem módosíthatók. A kezelés előtt vérvizsgálat történik, az esetleges vérképzőszervi mellékhatás biztos kizárására. Mint a prosztatadaganat minden más új kezelésénél, az ADT kezelés itt is folyamatosan folytatódik.
Mivel az ez a gyógyszer a beépülés során a kalciummal „versenyez”, érdemesnek tűnik a kezelés környéki napokban a kalcium (és D-vitamin) pótlást felfüggeszteni.


A kezelés jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő és általában enyhék. A vérképzés szerve, a csontvelő a kezelt daganatos gócok közelében helyezkedik el. Emiatt előfordulhat, hogy a vérben lévő vérlemezkék, esetleg fehérvérsejtek vagy vörösvértestek száma csökken. Ezt a mellékhatást minden kezelés előtt laborvizsgálattal ellenőrizni kell. A részecskesugárzás olyan kis távolságon belül elenyészik, hogy ez a mellékhatás nem fordul elő gyakrabban, mint az ilyen kezelésben nem részesülő betegeknél.
Csontfájdalom, hasmenés, hányás, székrekedés előfordulhat a kezelés mellett. Az injekció helyén bőrreakció jelentkezhet. Mindezek a mellékhatások átmenetiek, és általában enyhék. A kezelés után a környezet sugárterhelése minimális, ill. a sugárzás mértéke alacsonyabb, mint más izotópos sugárkezeléseknél. Különleges óvintézkedések a beteg otthonában nem szükségesek.

A helyi sugárzással ható gyógyszer alkalmazása előtt mindig beszélje meg kezelőorvosával a sugárzó izotópokkal történő kezelésre vonatkozó
tudnivalókat, biztonsági szabályokat!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!