Felkészülés a műtétre

A műtétet megelőzően nem csak a daganat kiterjedését megítélő vizsgálatok elvégzése szükséges, hanem fel kell mérni az Ön általános állapotát is. Ehhez további vizsgálatok szükségesek.

A legfontosabb vizsgálatok:

  • laborvizsgálatok (vérkép, vese- és májfunkció, alvadást ellenőrző paraméterek, vizeletvizsgálat),
  • vércsoport ellenőrzése,
  • mikrobiológiai (bakteriológiai) vizsgálatok, vizelet, esetleg orr-garat fertőzések kizárása,
  • EKG, kérdéses esetben teljes kardiológiai kivizsgálás,
  • hasi, kismedencei és mellkasi képalkotó vizsgálat, ha még nem történt meg,
  • csontrendszer állapotát ellenőrző szcintigráfia, ha még nem történt meg.

A műtét során magas a vérzés kockázata. Előfordulhat, hogy vérzés miatt idegen vér beadása válik szükségessé. Az Ön biztonságának érdekében már előre biztosítani kell, hogy a megfelelő vér rendelkezésre álljon a műtét idejére. Különösen ritka vércsoportok esetén nagy segítség, ha rokonai, ismerősei, barátai elmennek vért adni. Vért bárki adhat, ehhez nem követelmény még az Önnel azonos vércsoport sem! Ön csak Önnek megfelelő, ellenőrzött vérkészítményt fog megkapni. Természetesen elképzelhető, hogy a műtét során a leadott vér nem kerül felhasználásra. Fontos azonban tudni, hogy az irányított véradás során leadott vérrel másokon is segítenek, valakinek ez a vér az életet jelentheti!

Ha Ön nem járul hozzá, hogy idegen vért kapjon, akkor a vérzésveszély miatt nem szabad a műtétet elvégezni. Ilyenkor más kezelési alternatívát (sugárkezelést) kell választani.

Szintén a vérzésveszély miatt nagyon fontos, hogy már a műtét tervezése során ismerjük az Ön által szedett véralvadást befolyásoló gyógyszereket. A legtöbb ilyen gyógyszer több napon át fejti ki hatását. Ezeket a szereket napokkal a műtét előtt ki kell cserélni rövid hatású szerekre. Ezeket a gyógyszereket úgy készítik el, hogy otthonában az injekciót Ön maga vagy hozzátartozója is be tudja adni. Érdemes tudni, hogy a gyógyszert a műtét napján ki kell hagyni, de erre az ápolók az osztályon is figyelni fognak.

Néhány betegség esetében túl nagy veszélyt jelent a véralvadást gátló gyógyszerek felfüggesztése, vagy akár átállítása is. Ilyen esetekben nem szabad a műtétet elvégezni, hanem más kezelési alternatívát (sugárkezelést) kell választani.

A kismedencei műtéteket követően a kóros véralvadással járó betegségek (trombózis, embólia) kockázata emelkedik, ezért véralvadásgátlót ilyenkor is alkalmazni kell. Ezt a kezelést még a bennfekvés alatt megkezdjük, de a műtétet követően átmenetileg otthon is folytatni kell.

További védelmet jelent a véralvadási szövődmények ellen, ha mindkét lábát rugalmasan bepólyálja. A rugalmas pólyánál (fásli) kényelmesebb és jobb megoldás a rugalmas vagy kompressziós harisnya. Arra ügyelni kell, hogy a harisnya a combtőig érjen, de a nemi szerveket szabadon hagyja (a nadrágharisnya nem megfelelő!).

Bármilyen ismert és gondozott megbetegedés esetén érdemes felkeresnie kezelőorvosát. Véleménye, kezelési javaslata sokat segít a műtéti tervezésben.

Az összes eredmény és vélemény birtokában történik meg az altatóorvosi vizsgálat. Ennek során az altatóorvos felméri az Ön állapotát, ill. megbeszéli Önnel az altatás és érzéstelenítés részleteit.

A műtét osztályos felvétel mellett történik. Általában a műtét előtt egy munkanappal kell megérkezni a kórházba. Ekkor történik a dokumentáció elkészítése és a közvetlen műtéti előkészítés is.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!