A veserák diagnózisa

Amennyiben a tünetek alapján felmerül a veserák lehetősége, az orvos képalkotó vizsgálatok elvégzését rendeli el.  Ez lehet ultrahangos (UH) vagy a komputer tomográfiás (CT) vizsgálat.

Gyakran, az esetek felében, a veserák egy valamilyen célból (például munkaalkalmasság) elvégzett ultrahang vizsgálat során véletlenül derül ki. Ha a radiológus az ultrahang vizsgálat során a vesén gyanús eltérést talál, kontrasztanyagos CT-vizsgálatot végeznek. A CT-vizsgálattal általában jól meg lehet különböztetni  a jó- és a rosszindulatú elváltozásokat, illetve segítségével megállapítható, hogy a daganat átterjedt-e más szervekre. Azaz, van-e távoli áttét.

Miután CT-vel elég jól megítélhető a vesén látott elváltozás természete, a műtét előtt – más daganatokkal ellentétben, – nem mindig szükséges szövettani mintát (biopszia) venni belőle. A végső diagnózist, azaz a daganat pontos szövettani típusát, a műtét során eltávolított minta szövettani vizsgálata alapján lehet meghatározni.

A stádium meghatározása: vesedaganat gyanúja esetén a következő lépés a stádium meghatározása. A daganatokat méretük, agresszivitásuk és kiterjedésük alapján a szakemberek különböző stádiumokba sorolják. A stádium meghatározásának mind a kezelés kialakításának, mind a prognózis meghatározásának szempontjából fontos szerepe van.

A veserák stádiumát meghatározza: 

  • A daganat mérete
  • Mennyire terjedt át a környezetére (nyirokcsomókba, erekbe, környező szövetekbe, szervekbe)
  • Kimutatható-e távoli áttét (májban, tüdőben, csontban…)

A fenti három szempont alapján a veserákot 4 stádiumba sorolják:

  • I-es stádium esetén a daganat mérete kisebb, mint 7cm és nem terjedt a vesén túl
  • II-es stádiumban a daganat nagyobb, mint 7 cm, de továbbra is a vesére lokalizált
  • III-as stádiumban a vesét ellátó véna is érintett, és/vagy a helyi nyirokcsomókban is áttét mutatható ki. Ilyen esetekben a stádiumba történő besorolást nem befolyásolja a daganat mérete.
  • IV-es stádiumban a daganat túlterjedt a vesén, és/vagy távoli szervekben áttét jelent meg.

Veserák esetén az I-II-III-as stádiumú daganatot helyi (lokalizált), míg a IV-es stádiumot előrehaladott, áttétes daganatnak hívjuk. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb stádiumú daganatok kevésbé agresszívek, jobban kezelhetők, és esetükben a gyógyulási esélyek is jobbak. A kórlefolyást azonban a daganat szövettani sajátságai is befolyásolják.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!