A műtét után

A radikális prosztatektómia – bármilyen módszerrel végezzük el – nagy megterheléssel járó beavatkozás. A műtét utáni napok nehezek, mert fájdalmak ugyan nincsenek, de a gyógyszerek és a megterhelés miatt gyenge és elesett lesz. Az ápolók mindenben segíteni fognak Önnek, de érdemes már előre felkészülni erre az időszakra, mert ezzel is segíti, hogy mielőbb megerősödjön és felgyógyuljon.

A műtétet követően átmenetileg katétert kell viselnie. A katéter áthidalja a hólyag és a húgycső között képzett sebvarratot, valamint üresen tartja a hólyagot, hogy véletlenül se juthasson vizelet a seb környezetébe, ill. a feszülő hólyagfal ne akadályozza a gyógyulást. A katétert a seb gyógyulása után, általában egy hét után távolítjuk el. Az eltávolítás időpontja sok tényezőtől függ.

A katéter mellett további „csöveket” is behelyezhetnek a műtét alatt. Ezek az ún. sebűri drének. Feladatuk a sebváladék elvezetése. A sebváladék részben természetes módon keletkezik a gyógyulás folyamán, részben a megbolygatott nyirokkeringésből származik. Ha a nyirokcsomók eltávolítása is szükséges volt, akkor jelentős mennyiségű is lehet. Ezt a folyadékot a szervezet bizonyos mértékig felszívja. A seb környezetében lévő nagy mennyiségű folyadék szövődményeket, fertőzést okozhat, szétfeszítheti a gyógyuló sebet és rontja a gyógyulást. Mindezeket a káros következményeket a sebűri drén megakadályozza. Vérzés esetén a sebűri drénen a vér is megjelenik, így vérzés időben felismerhető. Az elsődleges sebgyógyulás után, amikor a drén vezetése megszűnik, vagy lecsökken, a csöveket eltávolítjuk. Ez az eltávolítás nem jár fájdalommal.

A katéter, a drének, a gyógyulással és a megterheléssel járó panaszok ellenére fontos, hogy Ön minél előbb felkeljen és mozogjon. A mozgás elősegíti a gyógyulást, és számos szövődményt megakadályoz! Persze a közvetlen posztoperatív időben még szükséges a fekvés, és a mozgatást (mobilizálást) az ápolók mindig fokozatosan kezdik meg.

Amikor állapota lehetővé teszi, elbocsátjuk Önt a kórházból. Sokan biztonságban érzik magukat a kórházban, ahol mindig van szakszemélyzet, ugyanakkor bizonyított tény, hogy az otthoni környezet – amikor Ön már nem szorul folyamatos szakápolásra – sokkal jobban elősegíti a gyógyulást.

Ön zárójelentést kap, valamint egy igazolást a kórházi bennfekvésről.

Mindig győződjön meg a következőkről:

  • minden behozott orvosi dokumentumot, CD-t visszakapott (ezekre később még szükség lehet),
  • tudja, hogy milyen gyógyszereket kell otthon szednie (véralvadásgátlót biztosan), és az ezekhez szükséges recepteket is megkapta,
  • ha gyógyászati segédeszköz is szükséges, akkor az ahhoz szükséges dokumentáció, recept is rendelkezésre áll, és a segédeszközt be is tudja szerezni időben,
  • tudja, ha változtatni kellett a korábban szedett gyógyszereken,
  • tudja, hogy mikor kell visszajönnie az ellenőrző vizsgálatokra, mikor és kit kell keresnünk (esetleg milyen telefonszámon tud egyeztetni),
  • tudja, hogy hova forduljon, ha a gyógyulásban bármilyen váratlan esemény következik be!

Nagyon fontos! Bármilyen állapotromlás – különösen láz, véres vizelet, vizelési problémák, sebgyógyulási zavar (seb környéki pír) – esetén HALADÉKTALANUL keresse fel a kórházat vagy a területileg illetékes szakrendelőt, ügyeletet!

Nagyon fontos! Teljes felgyógyulás esetén is jelentkezzen az ellenőrző vizsgálaton! Ekkor kapja meg a szövettani eredményt is, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a kezelőorvos, ill. az onkoteam dönthessen a további kezelésről, gondozásról.

Nagyon fontos! Még abban az esetben is, ha nem szükséges további kezelés, a további ellenőrzésre feltétlenül szükség van! Erre általában 3 havonta kerül sor, majd az ellenőrzések gyakorisága két eseménytelen év után ritkítható. Mindig érdeklődjön a következő ellenőrzés időpontjáról!

Nagyon fontos! A hazabocsátás nem jelent teljes felgyógyulást! A gyógyulási ilyenkor még folytatódik. Nem szabad abbahagyni a kórházban elkezdett mozgást, ill. gyakorlatokat, ugyanakkor a teljes terheléshez csak fokozatosan szabad visszatérni. Érdemes a kezelőorvossal konzultálni a munkába való visszatérés idejéről. Ez nem csak fizikai munka esetén érvényes! Túlságosan megterhelő lehet a hosszú egy helyben ülés, vagy akár egy rövid előadás is!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!