A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

A prosztata az életkor folyamán növekszik, amit jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak nevezünk. Ezt a prosztatát alkotó sejtek folyamatos szaporodása okozza (melyet BPH-nak, benignus prosztata hiperpláziának nevezünk). Ahogyan a prosztata mérete növekszik, egyre nehezebben távozik a vizelet a húgycsövön, mert az áthalad a prosztatán. Ezeket a panaszokat alsó húgyúti tünetcsoportnak hívjuk.

Az ilyen tüneteket csökkenteni, kezelni kell. A megnagyobbodott prosztata csupán az egyik (kétségtelenül a leggyakoribb) ok a tünetek hátterében. A kivizsgálás során meg kell győződnünk arról, hogy valóban jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozza a tüneteket, nem pedig veszélyesebb betegség, pl. daganat.

Sok lehetőségünk van a kezelésére. Enyhe esetekben akár gyógynövénykivonatok is segíthetnek. A gyógyszeres kezelés két sarokpontja: a prosztata környéki izomzat ellazításával a vizeletáramlás megkönnyítése, vagy a prosztatára ható hormonok gátlásával a prosztata méretének csökkentése.

Ha a gyógyszeres kezelés nem elegendő, akkor több műtéti vagy minimális beavatkozással járó kezelés is rendelkezésre áll. Ezekben a beavatkozásokban közös, hogy egyetlen esetben sem a teljes prosztatát, csupán annak húgycső körüli részeit távolítják el. A prosztata megkisebbítése általában elegendő a panaszok megszüntetéséhez, ugyanakkor nem jár súlyos következményekkel.

Érdemes tudni, hogy a rosszindulatú prosztatadaganat is okozhat hasonló tüneteket, ezért a kivizsgálás során a daganatos megbetegedést ki kell zárni. A jóindulatú megnagyobbodásban alkalmazott kezelések nem alkalmasak a rosszindulatú betegség kezelésére. Ezek a kezelések képesek javítani a vizeletürítést, de a prosztatadaganat teljes eltávolítására vagy növekedésének leállítására nem alkalmasak!

Ez fordítva is igaz! A rosszindulatú prosztatadaganat kezelésére alkalmazott módszerek lehetséges veszélyeik, mellékhatásaik miatt nem alkalmazhatóak a jóindulatú megbetegedés kezelésére!

Előfordul, hogy a daganatos megbetegedéssel együtt a prosztata méretbeli növekedése is panaszokat okoz, esetleg akadályozza a kezeléseket. Ilyenkor a jóindulatú betegség kezelésére alkalmazott műtéttel csökkenthetjük a prosztata méretét. Fontos tudni, hogy ezek a kezelések nem a rosszindulatú megbetegedés gyógyítását, csupán a méret csökkentését szolgálják. Ne felejtsük el, hogy prosztatadaganat előfordulhat jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végzett beavatkozás után is, hiszen a teljes prosztatát nem távolították el. A rendszeres ellenőrzés ilyen esetekben is javasolt!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!