A hólyagrák kialakulása

A hólyagrák a prosztatarák után a második leggyakrabban előforduló urológiai (húgyúti szerveket érintő) rosszindulatú daganat. Az ebben szenvedők ¾-e férfi. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, de az biztos, hogy az életkor előre haladásával a betegség megjelenésének kockázata nő.

Leggyakrabban 60 év felett fordul elő, ugyanis a betegség többnyire hosszú évek, évtizedek alatt alakul ki. Fontos rizikótényező a dohányzás, mert ötszörösére emeli a kockázatot. Az Európai Urológus Társaság becslése szerint a hólyagrákos esetek csaknem feléért a dohányzás a felelős. A cigaretta elégése során ugyanis mérgező anyagok százai jutnak a szervezetbe.

Jól ismert kockázati tényezők a festék- és fémipari termékek, valamint a kőolaj feldolgozása során használt vegyi anyagok, bár a munkavédelmi rendszabályok szigorú előírása és betartása esetén ezek a rizikótényezők jelentősen csökkenthetők.

Bizonyos paraziták és a krónikus húgyúti fertőzések szintén növelik a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

A hólyagrák megelőzése

A magasabb kockázat nem feltétlenül jelenti a betegség kialakulását, és fordítva is előfordul: néha a hólyagrák anélkül alakul ki, hogy a háttérben bármilyen ok azonosítható lenne. A megelőzésre nincs recept, van azonban néhány szabály, amely biztosan segít.  

A dohányzás abbahagyása, káros anyagokkal való fenyegetettség esetén a munkahelyi biztonsági szabályok pontos betartása, a vegyszereknek való kitettség elkerülése.

Egyes adatok szerint a sok folyadék, főként víz fogyasztása csökkentheti a hólyagrák kockázatát. Mint szinte minden daganatos betegség, a hólyagrák megelőzése érdekében is ajánlott a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó kiegyensúlyozott étrend.  

A hólyagrák megelőzésében a legfontosabb a dohányzásról való leszokás. A már kialakult, műtéti úton kezelt hólyagdaganat esetében is elengedhetetlen a dohányzás abbahagyása, hiszen a dohányzó betegnél a daganat sokkal nagyobb valószínűséggel fog kiújulni!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!