A heredaganat felismerése és kivizsgálása

Az eredményes kezelés legfontosabb lépése, hogy a daganatot időben felismerjük! A herék könnyen vizsgálhatóak, ezért érdemes a rendszeres önvizsgálat lépéseit elsajátítani.

Ha a gyanú felmerült, akkor egyszerű orvosi vizsgálattal a heredaganat igazolható, vagy kizárható.

Az egészséges here szilva nagyságú, és a tapintata is ehhez hasonlít. A mellékhere a here felett egy borsónyi „sapka”-ként tapintható. A heréből az elvezető csatornácskák a mellékherén keresztül lépnek ki, majd a here mögött egészen a here alsó pólusáig futnak, ahol visszakanyarodnak, majd az ondóvezetékként futnak a lágyékhajlat felé. Általában a here, a felette elhelyezkedő mellékhere és a felette futó ondózsinór tapintható ki.

Figyelemfelhívó tünet, ha a herében fájdalmatlan, tömött vagy kemény csomó tapintható. Mivel az elváltozás fájdalmatlan, a betegek gyakran halogatják az orvoshoz fordulást. Előfordul, hogy nem egy csomó tapintható, hanem a here egészének állaga változik meg, válik keménnyé. Az esetek egy részében gyulladás kíséri (vagy éppen elfedi) a daganatos betegséget. Ilyenkor a fájdalom miatt a betegek hamarabb keresik fel az orvost, de az aktív gyulladás és a daganat néha nehezen megkülönböztethető.

A tünetek között a betegek harmada említ tompa, húzó, heréből kiinduló vagy alhasi fájdalmat. Ritka, de jellegzetes tünet az emlőben észlelt érzékeny csomó is (gynecomastia). Előfordul, hogy már az áttétekhez köthető tünetek jelennek meg: derékfájdalom, kulcscsont felett megjelent duzzanat (nagyobb nyirokcsomó), súlyos esetben akár nehézlégzés.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a herében tapintott csomó nem feltétlenül rosszindulatú daganat. 

A rendszeres önvizsgálat elvégzése minden férfinak javasolt!

Magasabb a heredaganat kialakulásának kockázata, ha a családban már előfordult csírasjetes rák. Ilyen esetekben a rendszeres önvizsgálat elvégzése még fontosabb!

A betegség korai felismerése érdekében 15 éves kor felett ajánlott az önvizsgálat elvégzése havonta egyszer, zuhanyozás közben.  A herében tapintott kemény csomó, megnagyobbodás, fájdalmas terület, vagy egyéb eltérés esetén családorvos, vagy urológiai szakrendelés felkeresése javasolt.

 A heredaganat kivizsgálása:

Heredaganat gyanúja esetén urológushoz kell fordulni, aki a here fizikális és ultrahanggal vizsgálatával megerősíti vagy kizárja a hererák gyanúját. Ilyenkor vérvétel is történik, mert néhány laboratóriumi érték (ún. tumor marker) emelkedése is jellemző lehet a daganatra. Ilyen értékek az AFP, beta-HCG vagy az LDH. 

Fontos elvégezni mellkasi/hasi/kismedencei képalkotó vizsgálatot is (általában CT vizsgálat), hogy megtudjuk, van-e a betegnek távoli áttéte. (Ez a vizsgálat nem sürgető, elegendő az első műtét után elvégezni.)

Szintén a távoli áttét megítélése miatt fontos a műtét utáni 6-10. napon ismételten megmérni a vér AFP és betaHCG szintjét. Agyi áttét gyanúja esetén koponya MR vizsgálat is szükséges.

A heredaganat stádiumai

A vizsgálatok elvégzése után (szövettani eredmény, CT vizsgálat és tumormarkerek ismeretében) a betegeket különböző csoportokba soroljuk – hiszen a betegség különböző típusainál ill. a kiterjedéstől függően más és más kezelési stratégiát kell alkalmazni. Alapvetően a 3 stádiumot („állapotot”) különböztetünk meg:

  1. stádium: a daganat a herére korlátozódik, a tumormarkerek a műtét után normál tartományba kerültek és távoli áttét nem mutatható ki;
  2. stádium: a daganat a nyirokcsomókba áttétet adott, a tumormarkerek csak mérsékelten emelkedettek;

III. stádium: a nyirokcsomókon kívül más szervekben is megjelentek az áttétek (például tüdő), a tumormarkerek szintje magas.

A teljes kivizsgálás alapján a kezelőorvos még ennél is részletesebb felosztást fog alkalmazni, hogy a beteg a legbiztonságosabb és legeredményesebb kezelést kapja.

Fontos tudni, hogy a modern kezeléseknek köszönhetően még az előrehaladott (III.) stádiumú, áttétes betegek is nagyon jó eséllyel gyógyíthatóak.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!