A heredaganat és kialakulása

here a férfi nemi szervrendszer része. Szilva alakú, páros szerv, mely a hímvessző alatt, a herezacskóban helyezkedik el.

here a férfi nemi szervrendszer része. Szilva alakú, páros szerv, mely a hímvessző alatt, a herezacskóban helyezkedik el.

A herében alakulnak ki a hímivarsejtek, valamint a herék felelősek a férfi nemi hormonok előállításáért is. 

Ezek a folyamatok a testhőnél alacsonyabb hőmérsékleten mennek végbe, ez indokolja, hogy a herék nem a belső szervek között, hanem gyakorlatilag a testen kívül helyezkednek el.

Hereráknak nevezzük a herékből kialakuló daganatos megbetegedéseket. Ezek a daganatok többnyire (95%-ban) a megtermékenyítésért felelős, ún. csíra- vagy ondósejtekből indulnak ki. (Ritkán más sejtek daganatos megbetegedése is előfordul, sőt más szervrendszerek daganatos megbetegedése is megjelenhet a herében. A korai felismerés itt is nagyon fontos, hiszen ezeket a betegségeket már az első vizsgálatok azonosítani fogják, és megkezdődhet az igazolt betegségnek megfelelő kezelés.) Ebben az ismertetőben a csírasejtes daganatok vizsgálataival és kezelésével foglalkozunk.

A hererák összességében ritka betegség, Magyarországon évente mintegy 600 beteg jelentkezik csírasejtes daganattal. Heredaganat pubertás előtt szinte nem fordul elő, viszont 15 és 35 éves kor közötti férfiaknál ez a leggyakoribb szervből kiinduló daganat. Fontos megjegyezni, hogy bármely életkorban jelentkezhet, sőt 60 éves kor körül előfordulási gyakorisága ismét emelkedik. Előfordulása a fejlett világban az utóbbi 20 évben csaknem megduplázódott. 

A csírasejtes heredaganatok kivétel nélkül rosszindulatúak. Ez azt jelenti, hogy nem maradnak a kiindulási ponton, hanem a betegség előrehaladtával áttörik a here határait, a nyirokkeringéssel pedig távolra is eljutnak, és távoli nyirokcsomókban, más szervekben is daganatos gócok, ún- áttétek vagy metasztázisok kezdenek el növekedni. A kezelés még ebben a stádiumban is hatékony, de a beteg terhelése jóval nagyobb, több maradványtünet maradhat vissza, mint a korán megkezdett kezelés során. Ha semmilyen kezelés nem történik, akkor a heredaganat a beteg életét fogja követelni. 

A hererák kezelését az onkológia sikertörténetének szokták nevezni. Az 1980-as években bevezetett modern, platinalapú kezelések hatására ugyanis a súlyos, halálos kórkép az egyik legjobb eredménnyel gyógyítható daganattá vált. Ma, hozzáértő centrumban kezelve, a hererák gyógyulása kiváló. A korai stádiumban felfedezett esetekben ezért ma már nem csupán a teljes gyógyulás a cél, hanem az is, hogy ezt a gyógyulást minél kevesebb mellékhatás és káros következmény nélkül érjük el. 

Nem ismerjük a heredagadanat kialakulásának pontos okát. Feltételezések szerint, még a születés előtt, a terhesség első harmada alatt alakul ki egyfajta károsodás, majd a serdülőkori hormonális változások hatására fejlődik ki a daganat. Ennek hátterében genetikai hiba, vagy a magzatot a fejlődése során ért ártalmak egyaránt állhatnak. Ilyen ártalom lehet a terhesség alatti emelkedett ösztrogénhatás, vagy a terhesség alatti anyai dohányzás. Genetikai háttérre utal a családi halmozódás. Egy heredaganatos testvér a kockázatot 8-10-szeresére emeli, míg heredaganatos apánál a fiú kockázata 4-szeresére emelkedett. Gyakoribb a heredaganat azok között a férfiak között, akiknél rejtettheréjűséget vagy lágyéksérvet észlelnek a születéskor. Rizikófaktornak tekinthető még a korábbi ellenoldali heredaganat. Ne felejtsük el, hogy a daganat még emelkedett kockázat mellett sem gyakori, de ezekben az esetekben a rendszeres (ön)ellenőrzés elengedhetetlen!

Ha a herében korábban nem tapintott, fájdalmatlan elváltozás jelenik meg; vagy a here tapintása megváltozik, haladéktalanul forduljunk urológushoz, mivel a heredaganat egyszerű vizsgálatokkal kimutatható vagy kizárható.

Ne feledjük! A gyógyulás kulcsa az időben elvégzett vizsgálat!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!