Vegyük észre időben!

A prosztatadaganat tünetek nélkül kezdődik és lassan fejlődik ki. Ahhoz, hogy a prosztatadaganatot meg tudjuk gyógyítani, korán, még bármilyen tünet jelentkezése előtt fel kell ismernünk.

Akkor kezelhetjük hatékonyan, ha már a tünetek jelentkezése előtt észrevesszük.

Nagyon fontos! Az előírt vizsgálatok akkor is történjenek meg, ha még semmilyen panasz nem jelentkezett!

A daganat rendkívül lassan, akár évek-évtizedek alatt fejlődik ki és halad előre. Emiatt az is elképzelhető, hogy a korán felismert daganat még évekig nem okozna semmilyen tünetet vagy panaszt. Ha a kezelést ekkor elvégezzük, akkor előfordulhat, hogy éppen a kezelés következtében jelentkeznek panaszok.

Nem véletlen, hogy a prosztatadaganat szűrése és korai felismerése az orvostudomány legvitatottabb területei közé tartozik. Míg a szűrés az egyik beteg életét megmenti, egy másik beteg esetében felesleges kezeléshez vezethet.

Mit tehet akkor Ön a saját egészségéért?

Nagyon fontos, hogy bármilyen vizsgálat előtt már ismerje, hogy egy esetleges prosztatadaganat felismerése milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár (mert hátrány is van)!

Ebben ez a honlap is segít, de semmiképpen nem helyettesíti a kezelőorvossal történő személyes megbeszélést!

Nagyon fontos tudnia a következőket:

  • a prosztatadaganat maradéktalanul csak korai stádiumban gyógyítható meg. Ha a betegség előrehaladott állapotban van, áttéteket képezett, akkor ugyan hatékonyan kezelhető, de teljes mértékben már nem gyógyítható meg;
  • a prosztatadaganat kezelésének is lehetnek káros következményei, szövődményei. Előfordulhat, hogy a kezelés segítségével maradéktalan gyógyulást érünk el, ám mégis szövődmények, nem kívánt következmények maradnak vissza;
  • éppen ezért előfordulhat, hogy kezelőorvosa igazolt prosztatadaganat mellett is azt javasolja, hogy a kezelés csak később, halasztottan történjen meg. Természetesen addig szigorú ellenőrzés szükséges.

Nemzetközi ajánlások (Európai Urológus Társaság irányelvei) alapján az urológiai vizsgálatokat (PSA laboratóriumi vizsgálatprosztata tapintás) panaszmentes férfiaknál minden KÉT ÉVBEN javasolt elvégezni:

  • 50 éves kor felett
  • 45 éves kor felett, ha a családban már előfordult prosztatadaganat (ill. afroamerikai férfiaknál)

Elegendő a vizsgálatok megismétlése akár NYOLC ÉV MÚLVA, amennyiben a PSA értéke

  • 40 éves korban 1 ng/ml alatt van, vagy
  • 60 éves korban 2 ng/ml alatt van

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatra kerülő férfiak tisztában legyenek az elvégzett vizsgálatok minden lehetséges következményével. 

A vizsgálatokat akkor érdemes elvégezni, ha Ön még várhatóan 10-15 évnél többet fog élni. Ha ez nem várható, akkor a vizsgálat már nem jelent előnyt. A várható élettartamot pontosan megítélni nem lehet. Ezért az Ön kérésére a vizsgálatokat akkor is el lehet végezni, ha a kezelőorvos szerint egy korai stádiumban lévő prosztatadaganat felismerése és kezelése nem növelné a várható élettartamot.

Fontos ismételten kiemelni, hogy ezek a javaslatok csak teljes tünet- és panaszmentesség esetén érvényesek. Ha urológiai panaszok jelentkeznek, akkor mindenképpen szükséges az urológiai kivizsgálás – és ezek részeként a daganattal kapcsolatos vizsgálatok is!

Ha Ön elmúlt 50 éves (vagy 45 éves, és a családban már előfordult prosztatabetegség), mindenképpen javasoljuk, hogy keressen fel egy urológust, ha még nem tette meg!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!